Wykonanie
Prosty sposób na pyszny obiad.Jego sympatyczna forma wywołujeuśmiech i apetyt u niejadków,natomiast u łasuchów - zadowolenie.350-400 g ugotowanych
ziemniaków,2
żółtka, łyżka miękkiego
masła,
sól,
pieprz i
gałka muszkatołowa do smaku.Ponadto : 4
jajka, 4 plasterki wędzonego
łososia,
szczypiorek.
Ziemniaki przepuściłam przez praskę.Dodałam
masło,
żółtka i
przyprawy,dokładnie wymieszałam.Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, tworząc kształt serduszek.Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 4-5 minutach wyjęłam i do środka każdego
serca wbiłam
jajko. Ponownie wstawiłam do piekarnika.Po kilku minutach, gdy
białka były ścięte a
ziemniaki rumiane, potrawa była gotowa.Każdą porcję ostrożnie przełożyłam na talerz, przybrałam plastrem
łososia,posypałam
szczypiorkiem i kilkoma
jagodami dla kontrastu.Bardzo smacznie polecam :)