ßßß
Prezentuję kolejny pomysł na pyszny posiłek z wykorzystaniem boczniaków.Danie proste, szybkie, pożywne,o zaskakującym smaku.W pierwszej kolejności zajęłam sięprzygotowaniem ciasta.Jedno jajko roztrzepałam,dodałam pół szklanki mleka,pół szklanki gazowanej wodymineralnej, łyżeczkę soli,łyżeczkę czarnego pieprzuśrednio utartego moździerzu i tyle mąkipełnoziarnistej, by powstało gęste ciasto. Odstawiłam je na okołopół godziny, żeby odpoczęło.W międzyczasie obrałam ziemniaki i pokroiłam je na frytki.Oczyściłam też boczniaki, osuszyłam, skropiłam sokiem z cytryny i od strony blaszek posypałam majerankiem.Frytki dokładnie osuszyłam, smażyłam w głębokim tłuszczu w temperaturze160°C przez siedem minut.Wyjęłam z oleju i pozwoliłam im ostygnąć przez kilkanaście minut.Po tym czasie ponownie włożyłam do rozgrzanego tłuszczu,smażyłam przez kolejne kilka minut.Boczniaki moczyłam w przygotowanym wcześniej cieście,smażyłam na patelni w dużej ilości gorącego, klarowanego masła z obu stron.Danie serwowałam z surówką z kiszonej, czerwonej kapusty.Jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i zdrowa.Do kapusty dodałam pokrojone w kostkę winne jabłko,jedną czerwoną cebulę drobno posiekaną, czarny pieprz,łyżeczkę płynnego miodu i oliwę.Wymieszałam, schłodziłam w lodówce przed podaniem.