Wykonanie
Kluski, kluseczki… Lubię wszystko co mączne, zawsze lubiłam wszelkiego rodzaju pierogi, kluski, naleśniki itp. Aby móc gotować je w domu to moją miłością do tych dań musiałam zarazić moją rodzinę i udało się. Dzisiaj pierwsza odsłona klusek kładzionych wg przepisu z kuchni staropolskiej, których przepis znalazłam w książce kucharskiej którą dostałam w prezencie od koleżanek z pracy. Takie kluski można podać jako dodatek do gulaszu, do
mięs z sosem, a nawet polane skwarkami ze
świeżej słoniny i posypane
serem. Ja użyłam ich do zupy pomidorowej a resztę przesmażyłam na kolację z
boczkiem surowym wędzonym.Sk ł adniki:3 szklanki
mąki2
jajka½ szklanki
mlekaWoda (ile ciasto wchłonie)
Sól2 łyżki
oliwy do
wodySposób przygotowania:Do przesianej
mąki dodajemy rozmieszane w
mleku jajko i
sól, ubijamy drewnianą łyżką niezbyt ścisłe ciasto. Gdy trzeba, dodajemy w niewielkich ilościach
wodę, pamiętając, by utrzymać odpowiednią, niezbyt ścisłą konsystencję ciasta, które powinno być puszyste, gładkie i lśniące. Gotujemy, zaraz po przygotowaniu w wodzie z dodatkiem
oliwy i
soli, kładąc na wrzątek, ostrą, metalową łyżeczką, wąskie kluseczki. Dobrze jest za każdym razem zamoczyć łyżeczkę w wodzie wtedy ciasto lepiej od niej odchodzi. Gotujemy przez ok. 5 minut, cedzimy na sicie, przelewamy wrzącą
wodą, odsączamy.Kluski są gotowe do podania.
Życzę smacznego!!!