ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

nazwa

Wykonanie

Propozycja naleśników z twarogiem, jabłkiem i miodem to zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników z twarogiem, których odkąd pamiętam nieodłącznym składnikiem nadającym im słodkości był cukier. W tym przepisie cukier zastąpiłam miodem (można także użyć syropu klonowego) a aby nadać im jeszcze więcej wartości odżywczych oraz niepowtarzalnego smaku dodałam do twarogu pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Białą mąkę można zastąpić mąką razową – dodatkowa porcja minerałów i błonnika:)
A poza tym to w przygotowaniu są bardzo szybkie i proste. Każde dziecko je pokocha!
Do sporządzenia ciasta naleśnikowego potrzebne będą:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody (gazowana)
1 szklanka mleka
1 jajko
50 ml oleju
sól
Najważniejszą zasadą aby uzyskać dobre ciasto naleśnikowe jest zachowanie proporcji składników 1:1:1. Czyli jedna porcja mąki do jednej porcji wody i jednej porcji mleka. Ciasto jest proste do przygotowania. Wystarczy wlać mleko i wodę do miski dodać jajko, szczyptę soli i olej. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę jednocześnie mieszając tak by nie powstały grudki. Odstawić na 15 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, każdorazowo smarując patelnię cienką warstwą tłuszczu.
Do przygotowania farszu potrzebne będą:
1 kostka chudego twarogu (250 g)
1 jabłko
4 łyżki miodu
Podane składniki wystarczą do złożenia 6 naleśników
W misce łączymy twaróg z 2 łyżkami miodu. Dokładnie mieszamy.
Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i od razu (aby uchronić je przed procesem utleniania który objawia się ciemnieniem jabłka) dodajemy do twarogu z miodem. Całość jeszcze raz mieszamy i farsz jest gotowy.
Na każdym naleśniku kładziemy około 1 łyżkę masy twarogowej i zwijamy je w „książeczkę” czyli dwa boki zakładamy do środka a następnie naleśnik farszem do wewnątrz składamy na trzy części.
Tak uformowane naleśniki podsmażamy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/nalesniki-z-twarogiem-i-jablkiem-oblane-miodem