Wykonanie
Propozycja naleśników z
twarogiem,
jabłkiem i
miodem to zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników z
twarogiem, których odkąd pamiętam nieodłącznym składnikiem nadającym im słodkości był
cukier. W tym przepisie
cukier zastąpiłam
miodem (można także użyć
syropu klonowego) a aby nadać im jeszcze więcej wartości odżywczych oraz niepowtarzalnego smaku dodałam do
twarogu pokrojone w drobną kosteczkę
jabłko. Białą
mąkę można zastąpić
mąką razową – dodatkowa porcja minerałów i błonnika:)A poza tym to w przygotowaniu są bardzo szybkie i proste. Każde dziecko je pokocha!Do sporządzenia ciasta naleśnikowego potrzebne będą:1 szklanka
mąki1 szklanka
wody (gazowana)1 szklanka
mleka1
jajko50 ml
olejusólNajważniejszą zasadą aby uzyskać dobre ciasto naleśnikowe jest zachowanie proporcji składników 1:1:1. Czyli jedna porcja
mąki do jednej porcji
wody i jednej porcji
mleka. Ciasto jest proste do przygotowania. Wystarczy wlać
mleko i
wodę do miski dodać
jajko, szczyptę
soli i
olej. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą wcześniej
mąkę jednocześnie mieszając tak by nie powstały grudki. Odstawić na 15 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, każdorazowo smarując patelnię cienką warstwą tłuszczu.Do przygotowania farszu potrzebne będą:1 kostka chudego
twarogu (250 g)1
jabłko4 łyżki
mioduPodane składniki wystarczą do złożenia 6 naleśnikówW misce łączymy
twaróg z 2 łyżkami
miodu. Dokładnie mieszamy.
Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i od razu (aby uchronić je przed procesem utleniania który objawia się ciemnieniem
jabłka) dodajemy do
twarogu z
miodem. Całość jeszcze raz mieszamy i farsz jest gotowy.Na każdym naleśniku kładziemy około 1 łyżkę masy twarogowej i zwijamy je w „książeczkę” czyli dwa boki zakładamy do środka a następnie naleśnik farszem do wewnątrz składamy na trzy części.Tak uformowane naleśniki podsmażamy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu.