ßßß
Składniki (na 6-8 naleśników):Naleśniki ala tacos1 szklanka mąki pełnoziarnistej1 i 1/4 szklanki mleka2 małe jajkałyżka oliwy lub olejuspora szczypta solispora szczypta słodkiej mielonej paprykiSurówka1/2 małej główki czerwonej kapusty1 średnia marchewka1 mała czerwona cebula1 awokadookoło 200 gram świeżego ananasa2 łyżeczki cukru trzcinowegosok z 1-2 limonek1 papryczka chilli (lub suszone płatki chilli)sólokoło 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego2-3 łyżki jogurtu naturalnegogarść natki pietruszki lub świeżej kolendryRybaokoło 300-400 g filetu z białej ryby (bez skóry i ości), użyłam dorszasólsok z 1/2 limonkiprzyprawy: po sporej szczypcie do oprószenia ryby: mielonego kminu rzymskiego, mielonej kolendry, słodkiej i ostrej mielonej papryki (użyłam wędzonej ostrej papryki)odrobina oliwy z oliwek lub olejuPrzygotowanie:Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Następnie na rozgrzanej, najlepiej nieprzywierającej teflonowej patelni, smażymy kolejno naleśniki. Ja użyłam małej patelni i zrobiłam grubsze naleśniki, smażyłam je troszkę dłużej, aby były z wierzchu chrupiące i zrumienione. Oczywiście można zrobić na zwykłej patelni, cienkie naleśniki. Ciasta powinno starczyć na około 6.Inną opcją jest użycie po prostu gotowych, tortilli, i podgrzanie ich lekko na suchej patelni przed samym podaniem.Surówka: Ananasa obieramy, wykrajamy twardy środek i kroimy w kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy 1 łyżeczką cukru oraz odrobiną płatków chilli i odrobiną kminu rzymskiego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, aż cukier się zkarmelizuje i ananas lekko zrumieni.Kapustę drobno siekamy, wkładamy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, resztę kminu, odrobinę soli oraz sok z 1 limonki. Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę, startą czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną papryczkę chilli, jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.Kiedy ananas się upiecze dodajemy go do sałatki, mieszamy i jeszcze doprawiamy do smaku (możliwe, że będzie trzeba więcej soku z limonki, soli lub np chilli). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Ryba : Rybę wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby nabrała temperatury pokojowej. Następnie skrapiamy ją lekko sokiem z limonki, oliwą z oliwek oraz oprószamy solą i przyprawami. Następnie układamy filet na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej wstawić razem z ananasem) na około 15-20 minut (zależy od grubości filetów).Składanie: Naleśniki, jeśli nie są już ciepłe to podgrzewamy lekko na suchej patelni, lub w piekarniku. Następnie do środka wkładamy kilka łyżek sałatki, oraz pokrojoną na kawałki, jeszcze gorącą rybę. Zawijamy i zjadamy!