Wykonanie
Naleśniki w stylu lekko meksykańskim z chrupiącą surówką z
czerwonej kapusty, do tego pieczony słodki
ananas, ostre
chilli i
filety z białej ryby w aromatycznych przyprawach. Wszystko doprawione lekko
sokiem z limonki – pyszny, zdrowy obiad!

Składniki (na 6-8 naleśników):Naleśniki ala tacos1 szklanka
mąki pełnoziarnistej1 i 1/4 szklanki
mleka2 małe
jajkałyżka
oliwy lub
olejuspora szczypta
solispora szczypta słodkiej mielonej
paprykiSurówka1/2 małej główki
czerwonej kapusty1 średnia
marchewka1 mała
czerwona cebula1
awokadookoło 200 gram świeżego
ananasa2 łyżeczki
cukru trzcinowegosok z 1-2
limonek1
papryczka chilli (lub suszone
płatki chilli)
sólokoło 1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego2-3 łyżki
jogurtu naturalnegogarść
natki pietruszki lub świeżej
kolendryRybaokoło 300-400 g
filetu z białej ryby (bez skóry i ości), użyłam
dorszasólsok z 1/2
limonkiprzyprawy: po sporej szczypcie do oprószenia
ryby: mielonego
kminu rzymskiego, mielonej
kolendry, słodkiej i ostrej mielonej
papryki (użyłam wędzonej
ostrej papryki)odrobina
oliwy z oliwek lub
olejuPrzygotowanie:Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Następnie na rozgrzanej, najlepiej nieprzywierającej teflonowej patelni, smażymy kolejno naleśniki. Ja użyłam małej patelni i zrobiłam grubsze naleśniki, smażyłam je troszkę dłużej, aby były z wierzchu chrupiące i zrumienione. Oczywiście można zrobić na zwykłej patelni, cienkie naleśniki. Ciasta powinno starczyć na około 6.Inną opcją jest użycie po prostu gotowych, tortilli, i podgrzanie ich lekko na suchej patelni przed samym podaniem.Surówka:
Ananasa obieramy, wykrajamy twardy środek i kroimy w kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy 1 łyżeczką
cukru oraz odrobiną
płatków chilli i odrobiną
kminu rzymskiego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, aż
cukier się zkarmelizuje i
ananas lekko zrumieni.
Kapustę drobno siekamy, wkładamy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę
cukru, resztę
kminu, odrobinę
soli oraz sok z 1
limonki. Następnie dodajemy startą na tarce
marchewkę, startą
czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę
awokado, posiekaną
papryczkę chilli,
jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.Kiedy
ananas się upiecze dodajemy go do sałatki, mieszamy i jeszcze doprawiamy do smaku (możliwe, że będzie trzeba więcej
soku z limonki,
soli lub np
chilli). Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.
Ryba :
Rybę wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby nabrała temperatury pokojowej. Następnie skrapiamy ją lekko
sokiem z limonki,
oliwą z oliwek oraz oprószamy
solą i
przyprawami. Następnie układamy filet na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej wstawić razem z
ananasem) na około 15-20 minut (zależy od grubości filetów).Składanie: Naleśniki, jeśli nie są już ciepłe to podgrzewamy lekko na suchej patelni, lub w piekarniku. Następnie do środka wkładamy kilka łyżek sałatki, oraz pokrojoną na kawałki, jeszcze gorącą
rybę. Zawijamy i zjadamy!
