Wykonanie

To moje pierwsze podejście do kuchni meksykańskiej i czuję, że nie ostatnie. Jak na razie jestem zachwycona. Jest tak, jak lubię - kolorowo, pikantnie i to wszystko małym nakładem pracy.Pico de gallo to bardzo popularna salsa, którą w kuchni meksykańskiej można podawać do wszystkiego. Ja serwowałam ją z pszenną tortillą i pastą z
fasoli. Nadzienie jest bardzo proste w wykonaniu, wystarczy wszystko posiekać i zmiksować. Jedynie przygotowaniu tortilli trzeba poświęcić dłuższą chwilę, ale nie martwcie się, pszenne ciasto jest skore do pracy i bardzo łatwo się je wyrabia i wałkuje.Zagorzali mięsożercy mogą zawinąć w środek również przesmażoną
pierś kurczaka lub pieczoną
wieprzowinę, ale danie i bez tego jest sycące.Najprościej po prostu umieścić w miseczkach wybrane dodatki, by każdy nadział swoją tortillę dokładnie tym, na co ma ochotę. :-)Składniki (ok. 6 sztuk):3 średnie, dojrzałe
pomidory1/2
cebuli czerwonej1/2 pęczka
kolendry1 zielona
papryczka chilli (najlepiej jalapeno)1
limonkasólpasta z
fasoli:1 puszka lub szklanka ugotowanej
czarnej fasoli, odsączonej (zastąpiłam czerwoną)1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy1/2 pęczka
kolendry1/2 łyżeczki mielonego kuminutortille:300 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli250 ml
mleka2 łyżki
olejudo podania:kwaśna
śmietanafasolawiórki
marchewkiWykonanie:Na samym początku przygotuj salsę. Wszystkie składniki posiekać drobno, przełożyć do miski, wycisnąć
sok z limonki, doprawić
solą i dobrze wymieszać. Schować do lodówki, aby aromaty mogły się przeniknąć.Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.Teraz
pora na pastę z
fasoli. Wszystkie składniki na pastę umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Gdyby masa była zbyt sucha, dolać troszkę
wody. Zmieloną pastę wstawić na chwilę do lodówki, aby smaki się przegryzły.Teraz czas na tortille. W misce połączyć
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Wlać
mleko oraz
olej i wyrobić rękami. Kiedy ciasto uformuje się w lepką kulę, przełożyć ją na oprószony
mąką blat i zagniatać 5 minut. Im ciasto dłużej zagniatane, tym mniej lepiące, więc na początku nie należy dodawać za dużo
mąki. Ciasto przełożyć do nasmarowanej
olejem miski i odstawić na 20 minut.Dużą patelnię do smażenia beztłuszczowego postawić na ogniu nieco silniejszym niż średni. Ciasto podzielić na 6 kulek, blat i wałek oprószyć
mąką. Rozwałkować kulki na
okręgi o grubości 2 mm. Wrzucać na patelnię i smażyć około minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Jeśli tortille nie są serwowane od razu, zawinąć je w folię aluminiową i do czasu podania trzymać w piekarniku.Każdą tortillę posmarować pastą z
fasoli, posypać
fasolą, wiórkami z
marchewki i odsączonym na łyżce pico de gallo. Całość zwieńczyć kleksem z kwaśnej
śmietany.Smacznego!( przepis na salsę i pastę pochodzi z bloga gotuje, bo lubi, zaś przepis na tortillę z książki Rachel Khoo "Mała Paryska Kuchnia")