Wykonanie
Jak dotąd cały czas robiliśmy typowe burgery
mięsne (moja pierwsza próba, wersja tajska oraz fushion burgery z
oscypkiem,
boczkiem i sosem HP). Uznaliśmy, że trzeba nieco się poddać modom i zrobić zdrowego wegeburgera. Okazał się całkiem smaczny, na szczęście udało się go nieźle przyprawić.
Czarna fasola ma potencjał, więc nie raz jeszcze zagości na naszym blogu - i to nie tylko jako dodatek do burrito :) Inspiracje do przepisu znalazłam na stronie agilcalledjack.Składniki na 4 solidne burgery:puszka
czarnej fasoli 9ok. 240 g
fasoli po odcieknięciu)1 duża
marchewka1
cebula1 ząbek
czosnkułyżeczka mielonego kuminuszczypta
kolendryłyżeczka
mąkisól,
pieprzolejDo podania:
bułki hamburgerowe, ulubione dodatki
Fasolę odcedzić, przepłukać, przełożyć do garnka, zalać
woda i ugotować aż będzie bardzo miękka.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i
czosnek drobniutko posiekać i usmażyć razem z marchwią na niedużej ilości
oleju. Dodać do nich rozgotowaną
fasolę i
przyprawy, przesmażyć chwilę. Odstawić do ostygnięcia, dodać
mąkę i zmiksować albo utłuc tłuczkiem do
ziemniaków. Formować kotleciki i smażyć je na
oleju na ciemnobrązowo. Uwaga, są bardzo ale to bardzo delikatne, wiec bardzo trudno je przewrócić nie uszkadzając. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie czerwona
kiszona kapusta i
musztarda miodowa :)