ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis podstawowy na bardzo pomidorowe spaghetti bolognese!
Składniki (na ok 4 osoby)
0,5 kg mielonego mięsa wołowego (może być również wieprzowo-wołowe)
4 dojżałe duże pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 słoik przecieru pomidorowego (ok 150g)
1 cebula
4 ząbki czosnku
makaron spaghetti – 1 opakowanie
oliwa z oliwek
tarty ser: parmezan lub ulubiony żółty ser
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i wszystko zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Dodać mięso mielone, dokładnie mieszać, żeby rozdrobnić mięso. Wszystko doprawić do smaku. Następnie dodać pomidory we wszystkich postaciach i dusić pod przykryciem minimum 15 minut – im dłużej dusimy tym sos nabiera głębszego smaku i wszystkie aromaty lepiej się łączą. Podawać z makaronem oraz posypać na wierzch żółtym serem.
Uwaga! Można używać różnych rodzajów pomidorów, jeśli nie ma sezonu na pomidory lepsze będą te z puszki z sokiem pomidorowym zamiast świerzych, można też nie użyć koncentratu pomidorowego. Należy jednak pamiętać aby w sumie ilość pomidorów była co najmniej taka jak ilość mielonego mięsa.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/spaghetti-bolognese