ßßß Cookit - przepis na Sos tatarski

Sos tatarski

nazwa

Wykonanie

Doskonały sos tatarski! Jest dobry do bardzo wielu potraw: do kanapek, do jajek na twardo, do potraw z grilla (ja zjadłam go np na obiad do pieczonego łososia oraz na kolację do kanapek z szynką). Doskonały i bardzo wyrazisty w smaku, prawdziwy powinien być bardzo gęsty od dodatków. Jest bardzo intensywny i lekko kwaśny, jeśli nie lubicie bardzo kwaśnych smaków można dodać odrobinę cukru ewentualnie można dać mniej jogurtu naturalnego i mniej soku z cytryny. Do sosu tatarskiego można dodać również grzybki marynowane, albo jeśli lubicie ostry smak to odrobinę musztardy lub chrzanu.
Składniki:
2 łyżki kaparów
kilka korniszonów
1 młoda cebulka
garść koperku
sok z połówki cytryny
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapary, ogórki i cebulę bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, majonez oraz jogurt. Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Sos jest najlepszy jeszcze trochę się przegryzie.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/sos-tatarski