ßßß
Składniki :pół szklanki zielonej soczewicy1/2 granatu – pestkigarść posiekanej natki pietruszkigarstka lekko zrumienionych na suchej patelni orzeszków pinii (opcjonalnie)1 mały kalafiorPrzyprawy do kalafiora3 łyżeczki kuminupo 2 łyżeczki ostrej, słodkiej papryki i mielonej kolendryszczypta gałki muszkatołowejsólodrobina oliwy z oliwekDressing4 łyżeczki tahini2 łyżeczki miodu (lub syropu klonowego)2 łyżki oliwy z oliweksok z polowy dużej cytrynyodrobina soliPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kalafiora kroimy w różyczki, układamy w formie żaroodpornej, skrapiamy oliwa z oliwek i posypujemy lekko solą i przyprawami. Dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły kalafiora, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut (ja piekłam 30 minut pod przykryciem, później 10 minut bez przykrycia żeby kalafior się zrumienił). Uwaga! Nie należy piec zbyt długo, gdyż chcemy żeby kalafior był trochę al dente, najlepiej już po 30 minutach sprawdzić.Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (z reguły około 30 minut), lekko solimy.Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.Upieczonego kalafiora przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną soczewicę i wszystko polewamy sosem (najlepiej kiedy soczewica jest jeszcze ciepła, gdyż wtedy lepiej absorbuje smaki). Kiedy wszystko przestygnie, dodajemy posiekana natkę pietruszki, orzeszki pinii oraz pestki granatu.Sałatka jest dobra na zimno, ale również na ciepło! Polecam jako danie do lunchboxu!