ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonym kalafiorem i soczewicą

Sałatka z pieczonym kalafiorem i soczewicą

nazwa

Wykonanie

Składniki :
pół szklanki zielonej soczewicy
1/2 granatu – pestki
garść posiekanej natki pietruszki
garstka lekko zrumienionych na suchej patelni orzeszków pinii (opcjonalnie)
1 mały kalafior
Przyprawy do kalafiora
3 łyżeczki kuminu
po 2 łyżeczki ostrej, słodkiej papryki i mielonej kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
sól
odrobina oliwy z oliwek
Dressing
4 łyżeczki tahini
2 łyżeczki miodu (lub syropu klonowego)
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z polowy dużej cytryny
odrobina soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kalafiora kroimy w różyczki, układamy w formie żaroodpornej, skrapiamy oliwa z oliwek i posypujemy lekko solą i przyprawami. Dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły kalafiora, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut (ja piekłam 30 minut pod przykryciem, później 10 minut bez przykrycia żeby kalafior się zrumienił). Uwaga! Nie należy piec zbyt długo, gdyż chcemy żeby kalafior był trochę al dente, najlepiej już po 30 minutach sprawdzić.
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (z reguły około 30 minut), lekko solimy.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
Upieczonego kalafiora przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną soczewicę i wszystko polewamy sosem (najlepiej kiedy soczewica jest jeszcze ciepła, gdyż wtedy lepiej absorbuje smaki). Kiedy wszystko przestygnie, dodajemy posiekana natkę pietruszki, orzeszki pinii oraz pestki granatu.
Sałatka jest dobra na zimno, ale również na ciepło! Polecam jako danie do lunchboxu!
Źródło:http://www.followthetaste.pl/salatka-z-pieczonym-kalafiorem-i-soczewica