ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonym kalafiorem, ciecierzycą i granatem

Sałatka z pieczonym kalafiorem, ciecierzycą i granatem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
Pieczony kalafior z ciecierzycą:
1/2 kalafiora
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
oliwa extra vergine
przyprawy: sól, pieprz, 1/3 łyżeczki mielonego kuminu, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Do sałatki:
2 małe porcje mixu sałatowego
1/2 szklanki wyłuskanego granatu
świeża mięta
Dressing tahini:
2 łyżeczki pasty tahini
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować dużą blachę do pieczenia (np. z wyposażenia piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Kalafiora pokroić w kostkę (można razem z częścią liści) i wyłożyć na blachę. Dodać odsączoną ciecierzycę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i przyprawami, polać 2 łyżkami oliwy extra vergine i dokładnie wymieszać, rozłożyć po całej powierzchni blaszki.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, w międzyczasie 2 razy wymieszać warzywa łopatką.
Na talerzach ułożyć mieszankę sałat (po około pół szklanki). Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczone warzywa, posypać granatem i poszarpaną miętą. Polać dressingiem tahini i podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kalafior/salatka_pieczony_kalafior_granat_tahini/przepis.html