Wykonanie
Składniki2 porcjePieczony
kalafior z
ciecierzycą:1/2
kalafiora1/2 szklanki ugotowanej
ciecierzycyoliwa extra vergineprzyprawy:
sól,
pieprz, 1/3 łyżeczki mielonego kuminu, 1/3 łyżeczki mielonej
kolendry, 1/3 łyżeczki
ostrej papryki w proszkuDo sałatki:2 małe porcje mixu
sałatowego1/2 szklanki wyłuskanego
granatuświeża
miętaDressing tahini:2 łyżeczki pasty tahini2 łyżki
miodu lub
syropu klonowego2 łyżki
oliwy extra vergine2 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprzPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować dużą blachę do pieczenia (np. z wyposażenia piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Kalafiora pokroić w kostkę (można razem z częścią liści) i wyłożyć na blachę. Dodać odsączoną
ciecierzycę. Wszystko doprawić
solą,
pieprzem i
przyprawami, polać 2 łyżkami
oliwy extra vergine i dokładnie wymieszać, rozłożyć po całej powierzchni blaszki.Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, w międzyczasie 2
razy wymieszać warzywa
łopatką.Na talerzach ułożyć mieszankę
sałat (po około pół szklanki). Doprawić
solą i
pieprzem. Dodać pieczone warzywa, posypać
granatem i poszarpaną
miętą. Polać dressingiem tahini i podawać.