ßßß Cookit - przepis na Sałatka z rukolą, pieczonymi batatami, ciecierzycą i granatem

Sałatka z rukolą, pieczonymi batatami, ciecierzycą i granatem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje, po 324 kcal
1 batat
przyprawy: po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego, kolendry, słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i cynamonu
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 garście rukoli
1/2 granatu
1 papryczka chili
sok z cytryny, oliwa extra vergine, sól i pieprz
Winegret z tahini
2 łyżeczki pasty tahini
2 łyżki syropu klonowego lub 1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Batata obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Dodać 1 łyżeczkę oliwy i wymieszać. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut do miękkości.
Na blachę z batatami dodać ciecierzycę i wymieszać, wstawić do piekarnika i podgrzewać przez 2-3 minuty.
Na talerze wyłożyć opłukaną, osuszoną i doprawioną solą, pieprzem i oliwą rukolę. Na wierzchu położyć pieczone bataty z ciecierzycą, skropić wszystko sokiem z cytryny.
W miseczce wymieszać składniki winegretu i polać po sałatce. Posypać ziarenkami granatu i posiekaną papryczką chili.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-rukola-pieczonymi-batatami-ciecierzyca-i-granatem-z-winegretem-z-tahini