ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce z pesto

Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce z pesto

nazwa

Wykonanie

Składniki:
sałata (lub ulubiona mieszanka sałat) kilka liści
około 6-7 cienkich szparagów
1/2 awokado
1 młody szczypiorek z cebulką
jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
Dressing
1 garść liści bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka startego parmezanu
1/2 łyżki lekko uprażonych na suchej patelni migdałów
odrobina soku z cytryny
odrobinka soli i pieprzu
Przygotowanie:
Dressing : Wszystkie składniki dressingu miksujemy na gładkie pesto. Doprawiamy do smaku (pamiętamy że dressing musi być wyrazisty).
Sałatka : Sałatę myjemy i osuszamy, układamy na talerz. Awokado kroimy w plasterki, szczypiorek w kostkę. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze części. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie – najpierw końcówki przez 4 minuty, następnie dorzucamy główki i gotujemy jeszcze 2 minuty, szparagi powinny być al dente. (Pamiętajcie, że użyłam cienkich szparagów, jeśli używamy grubszych czas gotowania należy wydłużyć do około 10 minut). Ugotowane warzywa, przelewamy od razu zimną wodą i dodajemy do sałatki.
Jajko : W sporym garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli i 1 łyżeczke soku z cytryny (można zamiast tego dać odrobinę octu). Jajko wbijamy delikatnie do filiżanki. Wodę w garnku mieszamy tak aby powstał na środku wir, następnie w środek delikatnie wlewamy jajko. Białko powinno zawinąć się wokół żółtka, można delikatnie pomóc przy pomocy łyżki. Jajko gotujemy około 2 minut, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową, lekko odsączamy i kładziemy na sałatce.
Sałatkę polewamy dressingiem pesto, rozcinamy jajko (żółtko powinno być płynne), mieszamy i zajadamy!
Inspiracja tu .
Źródło:http://www.followthetaste.pl/salatka-ze-szparagami-awokado-jajkiem-w-koszulce-z-pesto