Wykonanie
Ostatnio bardzo polubiłam kuchnię meksykańską i pikantne smaki! Dlatego też przedstawiam wam moją wersję leczo, dodałam do niego
kukurydzę oraz
ostrą papryczkę i trochę kuminu!
Składniki (na około 3-4 porcje):1 spora
cukinia1 spora
cebula (może być zwykła lub czerwona)około 4 ząbki
czosnku1
ostra papryczka – użyłam jalapeno2
papryki (dałam
pomarańczowe)1 kolba
kukurydzyokoło 8
pomidorówokoło 2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz do smaku
przyprawy: kumin – około 1 łyżeczka,
słodka papryka,
suszone oregano i
tymianek – do smaku
natka pietruszki lub
kolendra do dekoracjiPrzygotowanie:Najpierw kroimy wszystkie warzywa.
Cebula w drobną kostkę;
czosnek i
chilli bardzo drobniutko.
Papryki w większą kostkę,
cukinia w półplasterki.
Pomidory możemy obrać ze skórki (zalać wrzątkiem na jakieś 2 minuty i skórka powinna łatwo odejść), pokroić w kostkę.
Kukurydzę obieramy z ziarenek – stawiamy pionowo i obkrawamy nożem w dół, wzdłuż kolby.Do dużej patelni lub do garnka wlewamy
oliwę i dodajemy
cebulę. Smażymy kilka minut aż się zeszkli (może nawet lekko zrumieni) na średnim ogniu. Dodajemy
czosnek i
chilli, smażymy minutę. Dodajemy
paprykę i
kukurydzę i smażymy około 5 minut – warzywa zaczną puszczać
wodę, więc powinno to być już raczej duszenie niż smażenie. Pilnujmy żeby nie było zbyt mocnego ognia i żeby nie przypalić warzyw. Następnie dodajemy pokrojoną
cukinię i
pomidory. Na tym etapie dodajemy kumin i trochę przypraw,
sól i
pieprz.Leczo przykrywamy i dusimy około 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie, ale nadal powinny zachować swój kształt i nie być rozgotowane. Jeśli powstało za dużo płynu – to zależy od tego jakie były
pomidory, możemy odparować nadmiar
wody gotując chwilę na większym ogniu . Leczo jeszcze doprawiamy do smaku i serwujemy, najlepiej posypane świeżą
natką pietruszki lub
kolendrą. Ja swoje leczo zjadłam z
kaszą pęczak, ale jest dobre samo w sobie, albo np. z
chlebem.Uwagi:Jeśli chodzi o ostrość to moje leczo było dość pikantne, dlatego jeśli chcemy wersję łagodną dajmy po prostu mniej papryczki i koniecznie bez pestek. Można oczywiście użyć
chilli jeśli nie znajdziecie nigdzie jalapeno.
Przyprawy: kumin i
słodka papryka są obowiązkowe do tej wersji leczo, jednak jeśli chodzi o
zioła to myślę że panuje dowolność. Ja dodałam
suszone oregano i
tymianek, ale suszona
bazylia również dobrze się sprawdzi, albo np.
zioła prowansalskie.
Kukurydzę można oczywiście dać z puszki, jednak w sezonie polecam dać taką z kolby.To samo tyczy się
pomidorów, możemy zamiast świeżych użyć takich z puszki i dodać trochę passaty pomidorowej. We sezonie jednak świeże
pomidory są jak najbardziej wskazane.