ßßß Cookit - przepis na 93. Leczo z cukinią

93. Leczo z cukinią

nazwa

Wykonanie

Od około 2 lat pokochałam leczo. Jako dziecko go nie cierpiałam, pewnie jak większość dzieci, dla których warzywa są złem! :) Wczoraj podjęłam się małego wyzwania i ugotowałam cały garnek i przyznam Wam się - smakuje jak babci!
Składniki:
6 papryk: dwie czerwone, dwie żółte i dwie zielone,
1 duża cukinia (możecie użyć 2-3 małych),
pętko kiełbasy,
1 cebula,
3 pomidory (możecie użyć z puszki),
sól, pieprz, czerwona słodka papryka, ostra papryka, suszone oregano, odrobina suszonego czosnku,
ok. pół szklanki wody,
łyżka oliwy.
Wszystkie składniki skroiłam na duże kawałki. Do garnka dodaję łyżkę oliwy, na której podsmażam cebulę. Kiedy się lekko zeszkli, dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę. Po kilku minutach dorzucam paprykę i czekam aż nieco zmięknie. Następne w kolejce są pomidory i pół szklanki wody (oczywiście sprawdzajcie na oko ile jej potrzebujecie, czasem potrzeba więcej albo mniej). Po kilku minutach dorzucam cukinię, przyprawiam i przykrywam. Warzywa duszą się ok. 20-30 minut. Jeśli trzeba, możecie dodać/odlać wodę i ewentualnie przyprawić potrawę. Jak dla mnie nie może być to zupa z warzywami, a warzywa w sosie, dlatego zależało mi na zagęszczeniu całej mieszanki.
Kiedy warzywa zmiękną, leczo jest gotowe. Ja je podałam z kromkami chleba warmińskiego (które zawiera siemię lniane, płatki i otręby owsiane). :)
Źródło:http://the-student-cookbook.blogspot.com/2014/08/leczo-z-cukinia.html