ßßß Cookit - przepis na Ratatouille II

Ratatouille II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cukinia 4 sztuk
bakłażany 2 sztuk
papryka różnokolorowa 3 sztuk
pomidory 4 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
oliwa 6 łyżek stołowych
tymianek 1 łyżek deserowych
rozmaryn 1 łyżek deserowych
cząber 1 łyżek deserowych
estragon 1 łyżek deserowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
gałązki tymianku według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Umyte bakłażany i małe cukinie pokroić w kostkę. Oczyszczoną cebulę pokroić w talarki, a czosnek drobno posiekać.
Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucić bakłażany i podsmażyć. Dodać cukinie i podsmażyć. Wszystko przełożyć do innego naczynia, a na tym samym tłuszczu lekko zeszklić cebule i połowę czosnku. Dodać pomidory i odparować, aby sos zgęstniał. Na reszcie oliwy usmażyć paprykę i połączyć z podduszonymi bakłażanami i cukinią, dodać pomidory. Mieszając, dusić 20 minut tak, aby warzywa zachowały chrupkość i nie rozgotowały się. Suszone zioła rozetrzeć w dłoniach i dodać do potrawy pod koniec gotowania razem ze świeżym tymiankiem, natka pietruszki i pozostałym czosnkiem. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11059/Ratatouille-II