Wykonanie
Składniki (na 6-8 burgerów):1.5 szklanki
ciecierzycy (użyłam ugotowanej, nie takiej z puszki, ale z puszki też będzie dobra)3
marchewki1/3 szklanki komosy ryżowej (przed ugotowaniem)1 mała
czerwona cebula3 ząbki
czosnku1
jajkookoło 2-3 łyżek
oliwy z oliwekprzyprawy: 1.5 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka ostrej i
słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka
kolendry,
sól,
pieprzSos1/2 kubeczka
jogurtu naturalnego1/4 łyżeczki wędzonej
ostrej papryki w proszku1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka tahiniPrzygotowanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Ciecierzycę rozgniatamy widelcem na dość gładką masę (należy to zrobić widelcem lub praską a nie zmiksować w blenderze!).
Marchewki ścieramy na tarce na średnich oczkach.
Cebulę i
czosnek siekamy bardzo drobno. Na patelni na około 1 łyżce
oliwy z oliwek smażymy
cebulę,
marchewki i
czosnek z odrobiną
soli, do czasu aż
cebula się zeszkli a
marchewka odparuje całą
wodę (około 10 minut).W dużej misce łączymy ugotowaną
kaszę, podsmażone warzywa,
ciecierzycę,
przyprawy (do smaku) oraz około 2 łyżki
oliwy z oliwek. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.Należy poczekać aż masa przestygnie i po tym czasie wbijamy
jajko i dokładnie wszystko łączymy. Masa powinna się skleić i powinno dać się formować burgery bez problemu, jeśli jednak jest za mało zwarta można dodać odrobinę więcej
oliwy z oliwek.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ręcznie formujemy burgery, układamy na blaszce (najlepiej posmarowanej wcześniej odrobiną
oleju lub z papierem do pieczenia) i pieczemy 20 minut.Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.Burgery podajemy z sosem, ewentualnie posypane
natką pietruszki. Oczywiście można też zrobić tradycyjne burgery – przepis na
bułki oraz inspiracja do burgera tu .Uwagi:Jeśli nie mamy wędzonej
papryki można dać po prostu zwykłą (ostrą i słodką do smaku), chociaż polecam wędzoną, na prawdę doskonale pasuje.1.5 szklanki
soczewicy jest odmierzone przed ugotowaniem, jeśli używamy
ciecierzycy z puszki należy dać trochę więcej.