Wykonanie
Składniki: (na około 3-4 porcje)pół kubka
kaszy bulgur1
bakłażanokoło 300 – 400 g
mięsa mielonego wołowego1 duża
czerwona cebula4-5 ząbków
czosnku2
marchewkiokoło pół litra passaty pomidorowej lub
pomidorów z puszki2 świeże
pomidory (opcjonalnie)
oliwa z oliwek (około 2-3 łyżki)
sól,
pieprzprzyprawy: około 3 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego, około 1 łyżeczka mielonej
kolendry, po około 2-3 łyżeczki mielonej ostrej i
słodkiej papryki, spora szczypta
cynamonu, kilka łyżeczek
suszonego oreganododatki: świeża
kolendra lub
natka pietruszki,
jogurt z pastą tahini (około 2 łyżki
jogurtu + 2 łyżeczki tahini + odrobina
soku z cytryny)Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Bakłażana myjemy, nakłuwamy kilka
razy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 40 minut – aż upiecze się do miękkości. Obok
bakłażana układamy kilka ząbków
czosnku w łupinkach i pieczemy około 20 minut.W międzyczasie na dużą patelnię wlewamy
oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę oraz
mięso mielone i mniej więcej połowę przypraw, odrobinę
soli. Wszystko smażymy aż
mięso się lekko zrumieni i
cebula zeszkli.Dodajemy starte na tarce
marchewki oraz wszystko zalewamy passatą
pomidorową. Mieszamy, zagotowujemy, dodajemy pozostałe
przyprawy i doprawiamy do smaku (trochę
soli + pozostała ilość przypraw), następnie dusimy około 40 minut aż wszystko się przegryzie. Jeśli nie mamy czasu, proces duszenia można pominąć i tylko chwilę gotować, jednak podczas długiego gotowania
mięso mięknie i wszystkie smaki się łączą.Kiedy ząbki
czosnku się upieką, wyciskamy je z łupinek i dodajemy do sosu.Kiedy
bakłażan będzie już miękki, obieramy go ze skórki kroimy drobno (powinien być bardzo miękki) i dodajemy do sosu.Na koniec dodajemy jeszcze świeżo pokrojone
pomidory (można je obrać wcześniej ze skórki) i chwile jeszcze gotujemy.
Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente) i dodajemy do
sosu pomidorowego. Myślę, że można
kaszę też ugotować w sosie, albo można podać
kaszę i sos oddzielnie.Gotowe danie powinno być aromatyczne, lekko pikantne (można oczywiście dodać więcej
chilli). Potrawę po wierzchu posypujemy
natką pietruszki, lub
kolendrą oraz polewamy lekko
jogurtem z tahini.