ßßß
Składniki: (na około 3-4 porcje)pół kubka kaszy bulgur1 bakłażanokoło 300 – 400 g mięsa mielonego wołowego1 duża czerwona cebula4-5 ząbków czosnku2 marchewkiokoło pół litra passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki2 świeże pomidory (opcjonalnie)oliwa z oliwek (około 2-3 łyżki)sól, pieprzprzyprawy: około 3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, około 1 łyżeczka mielonej kolendry, po około 2-3 łyżeczki mielonej ostrej i słodkiej papryki, spora szczypta cynamonu, kilka łyżeczek suszonego oreganododatki: świeża kolendra lub natka pietruszki, jogurt z pastą tahini (około 2 łyżki jogurtu + 2 łyżeczki tahini + odrobina soku z cytryny)Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bakłażana myjemy, nakłuwamy kilka razy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 40 minut – aż upiecze się do miękkości. Obok bakłażana układamy kilka ząbków czosnku w łupinkach i pieczemy około 20 minut.W międzyczasie na dużą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz mięso mielone i mniej więcej połowę przypraw, odrobinę soli. Wszystko smażymy aż mięso się lekko zrumieni i cebula zeszkli.Dodajemy starte na tarce marchewki oraz wszystko zalewamy passatą pomidorową. Mieszamy, zagotowujemy, dodajemy pozostałe przyprawy i doprawiamy do smaku (trochę soli + pozostała ilość przypraw), następnie dusimy około 40 minut aż wszystko się przegryzie. Jeśli nie mamy czasu, proces duszenia można pominąć i tylko chwilę gotować, jednak podczas długiego gotowania mięso mięknie i wszystkie smaki się łączą.Kiedy ząbki czosnku się upieką, wyciskamy je z łupinek i dodajemy do sosu.Kiedy bakłażan będzie już miękki, obieramy go ze skórki kroimy drobno (powinien być bardzo miękki) i dodajemy do sosu.Na koniec dodajemy jeszcze świeżo pokrojone pomidory (można je obrać wcześniej ze skórki) i chwile jeszcze gotujemy.Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente) i dodajemy do sosu pomidorowego. Myślę, że można kaszę też ugotować w sosie, albo można podać kaszę i sos oddzielnie.Gotowe danie powinno być aromatyczne, lekko pikantne (można oczywiście dodać więcej chilli). Potrawę po wierzchu posypujemy natką pietruszki, lub kolendrą oraz polewamy lekko jogurtem z tahini.