Wykonanie
Składniki (na 2 -3 porcje):
Łosośokoło 400 g
łososia (proponuję użyć gruby filet)1
limonka – sok2 małe
kolby kukurydzy (można użyć konserwowej, myślę, że 1 puszka wystarczy)1 duży
pomidor1/2
papryczki jalapeno (albo
chilli)1/2
czerwonej cebulisól, 1 łyżeczka kuminuDodatek:
Kasza jaglana ze
szpinakiem100 g
szpinaku2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1/4 szklanki
kaszy jaglanej (można użyć
bulionu)około 2/3 szklanki
wody (lub inne proporcje z opakowania)
sól,
ostra papryka w proszkuPrzygotowanie:
Łosoś:
Rybę wyjmujemy odrobinę wcześniej z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej, skrapiamy ją
sokiem z limonki i oprószamy
solą.Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.
Ziarna kukurydzy obkrawamy nożem od kolby (najlepiej postawić
kukurydzę pionowo), wrzucamy do naczynia żaroodpornego.Od
pomidora odkrawamy około 4 plasterki, resztę kroimy w kostkę i dodajemy do
kukurydzy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i mniej więcej 3/4 dodajemy do
kukurydzy.Z papryczki odkrawamy kilka plasterków, a resztę drobno siekamy i wrzucamy do reszty warzyw.Warzywa doprawiamy
solą,
sokiem z limonki oraz kuminem, dokładnie mieszamy.Filet z
łososia układamy na warzywach i na jego wierzchu kładziemy plasterki
pomidorów,
ostrej papryczki oraz pozostałą
czerwoną cebulę.
Rybę przykrywamy i pieczemy około 20-30 minut (w zależności od grubości fileta). Mój
łosoś był dość gruby i takiego też wam polecam, gdyż wtedy czas pieczenia jest dłuższy i
kukurydza i
cebulą zdążą zmięknąć. U mnie dokładny czas pieczenia to 20 minut pod przykrywką i później 5 minut bez przykrywki.
Kasza jaglana ze
szpinakiemNa patelnię wlewamy
oliwę z oliwek oraz dodajemy drobno posiekany
czosnek. Kiedy wszystko zacznie się smażyć, zostawiamy na ogniu dosłownie 30 sekund, żeby
czosnek zaczął pachnieć ale się nie zrumienił. Po tym czasie od razu dodajemy
kaszę jaglaną oraz
wodę. Przykrywamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu (u mnie 12 minut). Na jakieś 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy dokładnie umyty
szpinak, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Kasza powinna wchłonąć całą
wodę a
szpinak powinien zwiędnąć ale zachować swój zielony kolor.
Uwagi:Jak już wspominałam można użyć
kukurydzy z puszki i myślę że podczas pieczenia zachowa ona swój kształt i strukturę. Zdecydowanie polecam jednak tą z kolby!Jeśli chodzi o gotowanie
kaszy to użyjcie proporcji
wody i
kaszy takich jakie są pokazane na opakowaniu, tak samo jest z czasem gotowania.Można oczywiście dać inną
ostrą papryczkę. Moje danie jest dosyć łagodne, papryczka nadaje tylko smak, więc spokojnie można użyć jej więcej.Danie możemy udekorować świeżą
kolendrą.Do
kaszy jaglanej można dać
masło zamiast
oliwy z oliwek.