Wykonanie
Pyszne i zdrowe, a do tego szybkie w przygotowaniu!Moja ulubiona
kasza pęczak z dodatkiem warzyw i
fety to dobre danie za równo na ciepło jak i na zimno do pojemnika do pracy.

Składniki :1/2
czerwonej cebuli1/2 szklanki
kaszy pęczak1 mały pęczek
brokułkilka
suszonych pomidorów z
oliwy (około 5-6 sporych)opakowanie
szpinaku (200 g)2 ząbki
czosnkumieszanka
orzechów i pestek: ja dałam 1 łyżkę pestek z dyni, 1 łyżkę pokrojonych w słupki
migdałów, 1 łyżkę
orzeszków pinii1/3 kostki
fetysol,
pieprzsuszone oregano i suszona
bazylia (po około 2-3 łyżeczki, do smaku)Przygotowanie:Na patelnię wrzucamy pokrojone drobniej
suszone pomidory z odrobina
oliwy, dodajemy pokrojona w piórka
cebulę i posiekany
czosnek. Smażymy kilka minut, aż
cebula się lekko zeszkli. Wsypujemy
kaszę i smażmy jeszcze chwile aż
kasza się podgrzeje (nie zrumieni!). Dodajemy odrobinę
soli, po około łyżeczce przypraw i zalewamy szklanka
wody, przykrywamy i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy różyczki
brokuła i gotujemy kolejnych 5 minut, aż
kasza będzie miękka (powinna wchłonąć całą
wodę). Uwaga! moja
kasza miała instrukcje na opakowaniu gotowania 10 minut, ale jeśli mamy
kaszę która gotuje się dłużej, to oczywiście gotujemy ja do miękkości. W międzyczasie na suchej patelni należy lekko podprażyć wszystkie pestki i
orzechy (oczywiście możemy użyć dowolnej, ulubionej mieszanki). Na koniec na patelnię dodajemy
szpinak (same liście bez łodyżek) dokładnie mieszamy i smażymy dosłownie kilka chwil, aż
szpinak lekko zwiędnie. Gotowe danie doprawiamy jeszcze do smaku suszonymi
ziołami,
solą i
pieprzem. Wierzch posypujemy
orzechami i pokruszoną
fetą.

