ßßß
Składniki :1/2 czerwonej cebuli1/2 szklanki kaszy pęczak1 mały pęczek brokułkilka suszonych pomidorów z oliwy (około 5-6 sporych)opakowanie szpinaku (200 g)2 ząbki czosnkumieszanka orzechów i pestek: ja dałam 1 łyżkę pestek z dyni, 1 łyżkę pokrojonych w słupki migdałów, 1 łyżkę orzeszków pinii1/3 kostki fetysol, pieprzsuszone oregano i suszona bazylia (po około 2-3 łyżeczki, do smaku)Przygotowanie:Na patelnię wrzucamy pokrojone drobniej suszone pomidory z odrobina oliwy, dodajemy pokrojona w piórka cebulę i posiekany czosnek. Smażymy kilka minut, aż cebula się lekko zeszkli. Wsypujemy kaszę i smażmy jeszcze chwile aż kasza się podgrzeje (nie zrumieni!). Dodajemy odrobinę soli, po około łyżeczce przypraw i zalewamy szklanka wody, przykrywamy i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy różyczki brokuła i gotujemy kolejnych 5 minut, aż kasza będzie miękka (powinna wchłonąć całą wodę). Uwaga! moja kasza miała instrukcje na opakowaniu gotowania 10 minut, ale jeśli mamy kaszę która gotuje się dłużej, to oczywiście gotujemy ja do miękkości. W międzyczasie na suchej patelni należy lekko podprażyć wszystkie pestki i orzechy (oczywiście możemy użyć dowolnej, ulubionej mieszanki). Na koniec na patelnię dodajemy szpinak (same liście bez łodyżek) dokładnie mieszamy i smażymy dosłownie kilka chwil, aż szpinak lekko zwiędnie. Gotowe danie doprawiamy jeszcze do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Wierzch posypujemy orzechami i pokruszoną fetą.
