Wykonanie



Dziś ŚWIATOWY DZIEŃ
MAKARONU . Nie mogło go zabraknąć i u mnie.Na tę okazję proponuję bardzo szybką i smaczną potrawę. Inspiracje czerpałam na Tapendzie (tutaj). Po małych modyfikacjach, głównie ze względów koniecznych wyszło coś pysznego. Nawet moja córka stwierdziła, że to najlepsze pesto jakie jadła. Zrobiłam przy okazji czystkę lodówki i wykorzystałam suchy
ser oscypek, który świetnie się do tego nadał. Doskonale wpasowuje się we włoskie klimaty:-)Składniki:

250 g
makaronu farfallekilkanaście
pomidorków koktajlowych,kilka
pomidorów suszonych z zalewy.świeża
bazylia,garść
migdałów ze skórką,twardy
oscypek,1 ząbek
czosnku,
pieprz do smaku.,
oliwa (wykorzystałam
oliwę z
suszonych pomidorów +
oliwa EV).Przygotowanie:W osolonej wodzie ugotować farfalle al dente. Odcedzić, ale nie płukać. W czasie kiedy gotuje się
makaron zetrzeć w blenderze z tarką twardy
ser, następnie zmiksować wszystkie składniki.Zostawić kilka listków
bazylii i troch ę
sera do posypania. Dolewać
oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wlać pesto do
makaronu, wymieszać. Nakładać na talerz, posypać
oscypkiem i udekorować listkami
bazylii. Moi domownicy jeszcze lubią do tego dodać kawałki zgrillowanego
kurczaka,ułożonego na wierzchu. Dla mnie najlepszy jest tylko z pesto.

