ßßß Cookit - przepis na Farfalle z oscypkiem i czerwonym pesto

Farfalle z oscypkiem i czerwonym pesto

nazwa

Wykonanie

Dziś ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU . Nie mogło go zabraknąć i u mnie.Na tę okazję proponuję bardzo szybką i smaczną potrawę. Inspiracje czerpałam na Tapendzie (tutaj). Po małych modyfikacjach, głównie ze względów koniecznych wyszło coś pysznego. Nawet moja córka stwierdziła, że to najlepsze pesto jakie jadła. Zrobiłam przy okazji czystkę lodówki i wykorzystałam suchy ser oscypek, który świetnie się do tego nadał. Doskonale wpasowuje się we włoskie klimaty:-)
Składniki:
250 g makaronu farfalle
kilkanaście pomidorków koktajlowych,
kilka pomidorów suszonych z zalewy.
świeża bazylia,
garść migdałów ze skórką,
twardy oscypek,
1 ząbek czosnku,
pieprz do smaku.,
oliwa (wykorzystałam oliwę z suszonych pomidorów + oliwa EV).
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować farfalle al dente. Odcedzić, ale nie płukać. W czasie kiedy gotuje się makaron zetrzeć w blenderze z tarką twardy ser, następnie zmiksować wszystkie składniki.Zostawić kilka listków bazylii i troch ę sera do posypania. Dolewać oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wlać pesto do makaronu, wymieszać. Nakładać na talerz, posypać oscypkiem i udekorować listkami bazylii. Moi domownicy jeszcze lubią do tego dodać kawałki zgrillowanego kurczaka,ułożonego na wierzchu. Dla mnie najlepszy jest tylko z pesto.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/10/farfalle-z-oscypkiem-i-czerwonym-pesto.html