Wykonanie
Przygotowując danie konkursowe nie wiedziałam na co się zdecydować: lekkie czy wysokoenergetyczne dla sportowca? Wybrałam pierwszą wersję. Użyłam
makaronu pełnoziarnistego, pesto z surowych
szparagów i grillowanych warzyw. Myślę, że posmakuje Wam moja propozycja. Zwłaszcza sprawdzi się na nadchodzące upały, bo czas potrzebny na przygotowanie jest naprawdę krótki.
Eksperymentując z różnymi pesto, to jest jedno z najbardziej zaskakujących. Do tej
pory nie
jadłam surowych
szparagów. Również nie grillowałam ich nigdy. W obu przypadkach miłe było doznanie smakowe i warte powtórzenia:-)
Składniki na 2 osoby:200 g
makaronu farfalle pełnoziarnistego Lubella,0,5 pęczka
szparagów zielonych,10 sztuk
pomidorków koktajlowych,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek,
oscypek do posypaniapesto
szparagowe:0,5 pęczka
szparagów zielonych,garść
słonecznika łuskanego (ja go dodatkowo uprażyłam)1/3 szkl.
oscypka twardego startego,
oliwa z oliwek,1 ząbek
czosnku,kilka listków
bazylii.Przygotowanie:Przygotować pesto miksując wszystkie składniki i dolewać
oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku.
Makaron ugotować al dente w słonej wodzie. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową, podlać
oliwą, wrzucić obrane
szparagi i
pomidorki. Grillować dosłownie kilka minut do przyrumienienia. Posypać
solą i
pieprzem.
Makaron wymieszać z 2-3 łyżkami pesto, układać na grillowanych szparagach. Na wierzchu ułożyć
pomidorki, posypać startym
oscypkiem.