ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste farfalle z pesto szparagowym i grillowanymi warzywami

Pełnoziarniste farfalle z pesto szparagowym i grillowanymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Przygotowując danie konkursowe nie wiedziałam na co się zdecydować: lekkie czy wysokoenergetyczne dla sportowca? Wybrałam pierwszą wersję. Użyłam makaronu pełnoziarnistego, pesto z surowych szparagów i grillowanych warzyw. Myślę, że posmakuje Wam moja propozycja. Zwłaszcza sprawdzi się na nadchodzące upały, bo czas potrzebny na przygotowanie jest naprawdę krótki.
Eksperymentując z różnymi pesto, to jest jedno z najbardziej zaskakujących. Do tej pory nie jadłam surowych szparagów. Również nie grillowałam ich nigdy. W obu przypadkach miłe było doznanie smakowe i warte powtórzenia:-)
Składniki na 2 osoby:
200 g makaronu farfalle pełnoziarnistego Lubella,
0,5 pęczka szparagów zielonych,
10 sztuk pomidorków koktajlowych,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek,
oscypek do posypania
pesto szparagowe:
0,5 pęczka szparagów zielonych,
garść słonecznika łuskanego (ja go dodatkowo uprażyłam)
1/3 szkl. oscypka twardego startego,
oliwa z oliwek,
1 ząbek czosnku,
kilka listków bazylii.
Przygotowanie:
Przygotować pesto miksując wszystkie składniki i dolewać oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku.
Makaron ugotować al dente w słonej wodzie. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową, podlać oliwą, wrzucić obrane szparagi i pomidorki. Grillować dosłownie kilka minut do przyrumienienia. Posypać solą i pieprzem.
Makaron wymieszać z 2-3 łyżkami pesto, układać na grillowanych szparagach. Na wierzchu ułożyć pomidorki, posypać startym oscypkiem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/06/penoziarniste-farfalle-z-pesto.html