Proste, szybkie i przepyszne danie. Powstało spontanicznie, z tego co akurat znalazłam z lodówce i tak nam posmakowało, że robiłam je już kilkakrotnie.Składniki na 2-4 porcje:300 g makaronu typu penne2 szklanki świeżego szpinaku2-3 łyżki mielonych migdałów3-4 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnkuok. 80 g wędzonego oscypka, startego na tarceświeżo mielony pieprzsólMakaron ugotować 'al dente' w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zachować odrobinę wody z gotowania makaronu.Szpinak, migdały, czosnek, oliwę i oscypek umieścić w malakserze. Dokładnie zmiksować. Doprawić pieprzem oraz solą (nie za dużo, bo oscypek sam w sobie jest słony). Dodać dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Zmiksować jeszcze raz.Odcedzony makaron wymieszać z pesto. Makaron nabierze cudnego zielonego koloru.Podawać od razu, udekorowany wiórkami oscypka i świeżymi listkami szpinaku lub bazylii.Życzę smacznego!