Wykonanie
Kupiłam w sklepie dwie świeże dorady, oto pierwszy przepis, który z nich powstał.
Składniki (na 2 osoby):1 cała dorada lub po prostu 2 filety z dorady (można użyć też innej
białej ryby np.
dorsza)150 g
suszonych pomidorów (razem z
oliwą – ok 3 łyżki)4
orzechy włoskie50 g
sera parmezan (może być pecorino)ok 10 listków
bazyliisól,
pieprz jako dodatek ulubiony
makaron (ok 150 g)
Przygotowanie:Przygotowanie
ryby: Jeśli posiadamy całą
rybę należy ją najpierw wyfiletować. Zaczynami od obcięcia głowy (tniemy tuż za skrzelami, razem z małymi
bocznymi płetwami) oraz ogona. Następnie obcinamy grzbiet
ryby, a od strony brzucha przecinamy
rybę do samego końca (jeśli nie była wcześniej patroszona, to oczywiście należy to zrobić). Jeśli posiadamy cienki ostry nóż
rybę filetujemy zaczynając od ogona, wkładamy nóż tuż nad kręgosłupem i przeciągamy po nim aż do końca
ryby. Nie jest to niestety łatwe, dlatego jeśli mamy świeżą
rybę można ją wyfiletować bez użycia noża. Wkładamy palec tuż nad kręgosłupem
ryby (najlepiej z
boku, tam gdzie
ryba jest już przecięta) i po prostu przeciągamy palcem wzdłuż kręgosłupa,
mięso powinno dość łatwo odchodzić od ości. Oczywiście metoda „ręczna” pozostawia zapewne więcej
mięsa na kręgosłupie, ale moim zdaniem jest łatwiejsza dla początkujących, a kręgosłup można użyć np. do zupy. Z filetów należy usunąć dokładnie wszystkie ości (najlepiej pęsetą) oraz nożem usunąć łuski.
Pesto:
Parmezan pokroić na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, lub do malaksera, zalać
oliwą w której były
suszone pomidory i dokładnie zmiksować, aż do czasu kiedy powstanie gładka, jednolita pasta.Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Filety z oprószyć
solą i
pieprzem, oraz na wierzchu posmarować pesto (cienka warstwa, po ok 2-3 łyżeczki na filet). Piec około 15-20 minut. W międzyczasie ugotować
makaron, odcedzić oraz kiedy jest jeszcze gorący wymieszać z pozostałym pesto. Kiedy
ryba będzie upieczona, wyjąć z piekarnika i serwować z
makaronem.