Wykonanie
Share the post "Zupa krem z
bobem i gorgonzolą / Easy broad bean and gorgonzola soup"Czas wrócić na ziemię po wakacyjnych wojażach, jednak rozleniwiona proponuję dzisiaj coś łatwego. Bardzo przyjemna kremowa zupa z
bobu ze
śmietanką i
serem gorgonzola – mało wysiłku, a efekt końcowy przepyszny. Gorgonzolę można zamienić na inny ulubiony z niebieską pleśnią. Polecam!Scroll down for recipe in English
(4-5 porcji)Składniki:500 g młodego
bobu1
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę3
ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kostkę2 łyżki
masła klarowanego lub
oleju rzepakowego1 l
bulionu warzywnego lub drobiowego1/2 szklanki gęstej, kwaśnej
śmietany 18%50-80 g gorgonzoli, pokrojonej w kostkę
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Umyty
bób ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 min), po czym odcedź i wyłuskaj z łupinek.W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu
masło lub
olej i wrzuć
cebulę,
ziemniaki i
czosnek. Podsmaż do zeszklenia
cebuli, wrzuć
bób i smaż kolejne 3 minuty.Wlej do garnka
bulion i gotuj kolejne kilka minut, lub do momentu aż
ziemniaki będą miękkie. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem.Następnie do zmiksowanej zupy dodaj gorgonzolę wraz ze
śmietaną i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się
sera. Gotuj kolejne 10 minut, po czym dopraw do smaku
solą i
pieprzem i podawaj.Smacznego!
English versionEasy broad bean and gorgonzola soup(4-5 porcji)Ingredients:500 g young broad beans1 onion, diced2 cloves garlic, minced3 potatoes, peeled and cut into small cubes2 tablespoons clarified butter or canola oil1 l vegetable or chicken stock1/2 cup sour cream50-80 g gorgonzola cheese, dicedsalt and pepper to tastePreparation:Cook broad beans in boiling salted water until soft (about 15 minutes), then drain and peel off the skins.Heat large saucepan over medium heat, add onions, potatoes and garlic. Cook, stirring from
time to
time, until onion are translucent. Next add broad beans, stir and cook for another 3 minutes.Add stock into the saucepan, bring to the boil and cook for a few minutes, or until the potatoes are soft. Remove the saucepan from the heat and puree with blender until smooth and creamy.Place the saucepan over medium heat and add gorgonzola cheese and sour cream. Cook stirring until cheese melt for 10 minutes, season with salt and pepper and
serve.Enjoy!
Share the post "Zupa krem z
bobem i gorgonzolą / Easy broad bean and gorgonzola soup"