Wykonanie
Nasz ulubiony
bób – już niedługo świeży. Mniaam 🙂 Inspiracją dla mnie był przepis z książki „Piramida w kuchni, czyli zdrowo gotujemy”. W oryginale zupa z
groszku.
Składniki :około 200-250 g mrożonego
bobu (w sezonie świeży),duży
ziemniak,
cebula,ząbek
czosnku,3 szklanki
bulionu (najlepiej domowego),łyżka
masła,
sól,
pieprzmały
jogurt naturalny opcjonalnie,Wykonanie :
Cebulę pokroić w kosteczkę,
ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni na
maśle podsmażyć około 5 minut
cebulę na małym ogniu. Wrzucić przeciśnięty
czosnek, a po minucie
bób. Smażyć 3 minuty. Przełożyć zawartość do garnka, dodać pokrojony
ziemniak i
bulion. Gotować około 20 minut. Zestawić z ognia, odczekać 5 minut i zmiksować blenderem. Na koniec można dodać
jogurt – zahartowany przez wlanie do niego 3 łyżek zupy.