ßßß Cookit - przepis na Madeira Pork with Paprika

Madeira Pork with Paprika

nazwa

Wykonanie

Share the post "Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika"
Dziś przedstawiam przepis na łatwe, szybkie, a co najważniejsze przepyszne danie doskonałej autorki Mary Berry z jej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, z papryką, pieczarkami w kremowym, winnym sosie. Doskonały pomysł na obiad w pracowitym tygodniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera
(4 porcje)
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki oleju słonecznikowego (użyłam rzepakowego)
750 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
1 cebula, posiekana w drobną kostkę
1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
1 łyżka mielonej, słodkiej papryki
1 łyżka mąki
300 ml bulionu z kurczaka
75 ml Madery (lub Porto)
175 g pieczarek, małe w całości, większe pokrojone
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
150 ml śmietanki 18%
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na dużej patelni, na dużym ogniu podgrzej masło z olejem, dopraw sola i pieprzem medaliony z polędwiczki. Gdy masło będzie już porządnie rozgrzane obsmaż kotleciki po około 3 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je łyżką durszlakową na ręczniki papierowe aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Do tej samej patelni wrzuć cebulę wraz z papryką i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Następnie wsyp mieloną paprykę, posyp całość mąką i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj bulion, po czym postaw ponownie na ogniu i dodaj wino, grzyby i koncentrat pomidorowy. Gotuj całość przez kolejne 2-3 minuty .
Po tym czasie włóż do patelni polędwiczkę i dopraw całość do maku. Przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut lub do momentu, aż kotleciki przestaną być różowe w środku.
Wmieszaj śmietanę, dopraw ponownie jeżeli jest to konieczne i podawaj.
Smacznego!
English version
(4 servings)
Ingredients:
2 tbsp butter
2 tbsp sunflower oil (I used canola oil)
750 g pork tenderloin, trimmed and cut diagonally into 1 cm slices
1 onion, chopped
1 large red pepper, cut into strips
1 tbsp paprika
1 tbsp flour
300 ml chicken stock
75 ml Madeira
175 g mushrooms (whole button mushrooms, or halved if larger)
1 tsp tomato paste
150 ml light cream
salt and pepper to taste
Preparation:
Melt the butter with the oil in a large skillet and season pork with salt and pepper. When the butter is foaming, add the pork tenderloin slices, in batches if necessary, and cook over high heat for about 3 minutes, until just beginning to brown. Lift out with a slotted spoon and drain on paper towels.
Add the onion and red pepper and cook, stirring, for 2 minutes. Add the paprika and flour and cook, stirring, for 1 minute. Remove the pan from heat and blend in the stock. Return to the heat and add the Madeira, mushrooms, and tomato paste. Simmer for 2-3 minutes.
Return the pork to the pan and season to taste. Cover and simmer very slowly for 20 minutes or until the pork in tender and cooked through.
Stir the cream into the pork mixture, taste for seasoning and heat through gently. Serve hot.
Enjoy!
Share the post "Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika"
Źródło:http://karmelowy.pl/poledwiczka-wieprzowa-z-papryka-w-kremowym-sosie-z-winem-madera-madeira-pork-with-paprika