Wykonanie
Jest to nawiązanie do tradycyjnej potrawy kuchni rosyjskiej.
Wieprzowina kojarzona zazwyczaj z kotletami, pieczeniami czy grillem tutaj świetnie komponuje się z
sosem pomidorowym, który w tym wydaniu wychodzi niezwykle aromatyczny. Danie możemy wzbogacić o garść
grzybów leśnych czy
pieczarek jak również
ogórki kiszone. W tej postaci jest niezwykle sycącą i smaczną propozycją na codzienny obiad.Składniki
- 1 kg
polędwicy wieprzowej- 3 łyżki
masła- 2
cebule- 500 ml
bulionu- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego- 200 ml
śmietany 18%- 2 łyżki
mąki-
sól,
pieprz-
papryka w proszku
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.Wykonanie
Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na
maśle, dodać
mięso i zrumienić. Do
mięsa wlać
bulion oraz dodać koncentrat.
Mąkę wymieszać ze
śmietaną, powoli dodać do
mięsa. Dusić na małym ogniu przez 15 minut, doprawić
solą,
pieprzem i
papryką.Uwaga – sprawdzona rada1)
mięso wieprzowe można zastąpić drobiowymŻyczę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)