Wykonanie
Share the post "Pieczone pierogi krucho-
drożdżowe nadziewane
słodką kapustą i grzybami/Yeast pierogi stuffed with cabbage and mushrooms"Dziś przedstawiam danie, które kojarzy się jednoznacznie ze świętami, jednak zapewniam, że świetnie sprawdzi się o każdej
porze roku:) Rumiane i chrupiące pieczone pierogi z nadzieniem ze
słodkiej kapusty,
grzybami leśnymi i
pieczarkami, zachwycą każdego. Polecam!Przepis odnalazłam na bardzo przyjemnym dla oka blogu Around the kitchen tableScroll down for recipe in EnglishPieczone pierogi krucho-
drożdżowe nadziewane
słodką kapustą i
grzybami(26 sztuk)Składniki na ciasto:400 g białej
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
suszonych drożdży1 łyżka
cukru3/4 szklanki
mlekaszczypta
soli100 g
masła, rozpuszczonego i ostudzonego1 łyżka kwaśnej
śmietany1
jajko1 łyżeczka ziaren
kminku roztartych w moździerzu1/4 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuSkładniki na farsz:dwie duże garści
suszonych prawdziwków3/4 małej główki
białej kapusty200 g
pieczarek pokrojonych w kostkę1 duża biała
cebula, pokrojona w kostkę3 duże ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2
jajkałyżka
masłałyżka
oleju rzepakowegosól,
pieprz1 łyżeczka
kminkuszczypta mielonej
gałki muszkatołowejDo posmarowania:2 łyżki
mleka1
jajkoPrzygotowanie:
Suszone grzyby zalej szklanką gorącej
wody i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie je odcedź i lekko odciśnij. Zachowaj
wodę z moczenia.
Kapustę obierz z wierzchnich liści i drobno poszatkuj. Następnie przełóż do garnka, zalej
wodą w której moczyły się
grzyby i dodaj tyle
wody, by lekko przykryła
kapustę. Uduś do miękkości i odcedź.Na dużej patelni rozgrzej po łyżce
masła i
oleju i zeszklij
cebulę. Następnie dodaj
pieczarki,
suszone grzyby i podduszoną
kapustę. Podsmaż prze kilka minut i dopraw
kminkiem i
gałką muszkatołową. Po tym czasie zestaw patelnię z palnika, wbij
jajka i bardzo szybko i dokładnie wymieszaj. Dodaj
czosnek i dopraw do smaku
solą i
pieprzem.W celu utworzenia ciasta, wymieszaj
drożdże z ciepłym
mlekiem,
cukrem, łyżką
mąki i odstaw na pół godziny, aż pojawią się bąbelki.Przesiej
mąkę do dużej miski, dodaj
pieprz i
kminek, wyrośnięty zaczyn,
jajo,
śmietanę,
sól i wyrób ciasto, aż będzie miękkie, gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania dodaj
masło i jeszcze raz wygnieć – ciasto powinno
mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Z ciasta uformuj kulę, włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto obij pięścią (w celu pozbycia się nagromadzonego w nim powietrza) i włóż na 15 minut do lodówki.Na dużym kawałku papieru do pieczenia cienko rozwałkuj schłodzone ciasto (maksymalnie 5 mm) i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do wycinania
ciastek wykrój krążki. Każdy krążek rozciągnij lekko na dłoni, napełnj farszem i zlep, bardzo mocno dociskając brzegi.Gotowe pierożki ułóż partiami na blaszce do pieczenia, posmaruj
mlekiem roztrzepanym z
jajkiem i piec przez około 25 minut do zrumienienia w temperaturze 180 oC. Przed końcem pieczenia posmarowuj pierogi jeszcze raz – będą ładnie błyszczały. Podawaj lekko ostudzone.Smacznego!
English versionYeast pierogi stuffed with cabbage and mushrooms(26 pierogies)Ingredients for dough:3/4 cup milk, lukewarm1 1/2 tsp dry yeast1 Tbsp sugar400 g uniwersal
flour1 Tbsp sour cream1 egg1 tsp caraway seeds1/4 tsp ground black pepperpinch of salt100g butter, melted and cooled downIngredients for filling:2 handfuls of porcini mushrooms3/4 small white cabbage,shreded1 Tbsp butter1 Tbsp vegetable oil1 onion, chopped200g button mushroom, choppedsalt, pepper1 tsp caraway seeds, crushed with mortar and pestlepinch of grated nutmeg2 eggs, lightly beaten3 garlic cloves, gratedEgg wash:2 Tbsp milk1 eggPreparation:Soak porcini mushrooms in a boiling water for at least 20 minutes. Drain them well and chop into small bits. Preserve the liquid.Chop the cabbage finely. Put it into big pan and cover with water you used for soaking porcini mushrooms. Add
more water so it would cover cabbage. Bring it to boil and then simmer until soft.Melt butter and oil in a big pan. Fry the onions until translucent. Add chestnut and porcini mushrooms and fry for another few minutes. Add cabbage and fry for another few minutes. Season it with caraway seeds, salt, pepper and nutmeg. Take the mixture out of heat. Add the eggs and stir it quickly (otherwise you may get scrambled eggs). Add garlic and leave it to cool.Stir in the yeast, sugar, 1 tablespoon of
flour into lukewarm milk and leave it until leave it for 30 minutes or until a foam forms at the surface. Sift
flour into a big bowl. Add yeast mixture, sour cream, egg, crushed caraway seeds, black pepper, salt and knead the dough until it is soft and smooth. Add the melted butter and knead until it’s all incorporated. Form it into the ball and put into a slightly oiled bowl and leave it for an hour or until the dough doubled in size. Punch the dough to deflate and knead it for a minute. Cover it with cling film and place it into the fridge for 15 minutes.Roll out the dough on a slightly floured surface. Cut it with a glass or a round cookie cutter. Place a small spoonful of the filling into the centre of each circle, fold over, and press together. Place the pierogi on a parchment-lined baking sheets. In a small bowl lightly beat the egg with milk. Brush the pierogi with an egg wash.Bake it in preheated oven in 180°C for approximately 25 minutes or until golden.
Serve warm or in room temperature.Enjoy!
Share the post "Pieczone pierogi krucho-
drożdżowe nadziewane
słodką kapustą i grzybami/Yeast pierogi stuffed with cabbage and mushrooms"