ßßß Cookit - przepis na Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym

Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym

nazwa

Wykonanie

Propozycja bardzo przyjemnego obiadu w stylu azjatyckim po męczącym dniu pracy. Jest szybki w wykonaniu, praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować kurczaka dzień wcześniej, a po przyjściu z pracy wrzucić go do piekarnika i tyle:) Ja podałam kurczaka z puree kalafiorowym i glazurowanymi mini marchewkami i buraczkami.
Składniki:
6 pałek z kurczaka
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki sosu teriyaki
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki brandy
2 łyżki miodu
1/2 cebuli posiekanej w kostkę
1 ząbek czosnku posiekany w plasterki
2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka umyj, osusz papierowymi ręcznikami i posyp solą i pieprzem.
Wszystkie składniki oprócz mąki mieszamy w miseczce.
Wkładamy pałki do woreczka (z doświadczenia wiem,że tak najlepiej się marynują), zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, a sos przelewamy do rondelka.
Przykrywamy kurczaka folią aluminiową (matową stroną do góry) i pieczemy go ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 200 oC, raz na jakiś czas przewracając. Ja zawsze sprawdzam temp. wewnętrzną mięsa, w przypadku kurczaka ma wynosić ona ok. 75 oC, wtedy wiemy,ze na pewno jest upieczony w środku. Polecam zakup termometru kuchennego-bardzo się przydaje.
Sos gotujemy na średnim ogniu,aż jego połowa odparuje. W celu uzyskania gęstszej konsystencji można dodać mąkę.
Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, przekładamy na talerz i polewamy sosem.
Smacznego!
Share the post "Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym"
Źródło:http://karmelowy.pl/palki-kurczaka-w-sosie-miodowo-sojowym