Wykonanie
Propozycja bardzo przyjemnego obiadu w stylu azjatyckim po męczącym dniu pracy. Jest szybki w wykonaniu, praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować
kurczaka dzień wcześniej, a po przyjściu z pracy wrzucić go do piekarnika i tyle:) Ja podałam
kurczaka z puree
kalafiorowym i glazurowanymi mini
marchewkami i
buraczkami.Składniki:6 pałek z
kurczaka6 łyżek
sosu sojowego2 łyżki
sosu teriyaki4 łyżki
octu ryżowego2 łyżki
brandy2 łyżki
miodu1/2
cebuli posiekanej w kostkę1 ząbek
czosnku posiekany w plasterki2 łyżeczki startego
imbiru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejsól i
pieprzPrzygotowanie:
Kurczaka umyj, osusz papierowymi ręcznikami i posyp
solą i
pieprzem.Wszystkie składniki oprócz
mąki mieszamy w miseczce.Wkładamy pałki do woreczka (z doświadczenia wiem,że tak najlepiej się marynują), zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.Przekładamy
kurczaka do naczynia żaroodpornego, a sos przelewamy do rondelka.Przykrywamy
kurczaka folią aluminiową (matową stroną do góry) i pieczemy go ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 200 oC, raz na jakiś czas przewracając. Ja zawsze sprawdzam temp. wewnętrzną
mięsa, w przypadku
kurczaka ma wynosić ona ok. 75 oC, wtedy wiemy,ze na pewno jest upieczony w środku. Polecam zakup termometru kuchennego-bardzo się przydaje.Sos gotujemy na średnim ogniu,aż jego połowa odparuje. W celu uzyskania gęstszej konsystencji można dodać
mąkę.Wyjmujemy
kurczaka z piekarnika, przekładamy na talerz i polewamy sosem.Smacznego!
Share the post "Pałki
kurczaka w sosie
miodowo-
sojowym"