Wykonanie
            Propozycja bardzo przyjemnego obiadu w stylu azjatyckim po męczącym dniu pracy. Jest szybki w wykonaniu, praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować 
kurczaka dzień wcześniej, a po przyjściu z pracy wrzucić go do piekarnika i tyle:) Ja podałam 
kurczaka z puree 
kalafiorowym i glazurowanymi mini 
marchewkami i 
buraczkami.Składniki:6 pałek z 
kurczaka6 łyżek 
sosu sojowego2 łyżki 
sosu teriyaki4 łyżki 
octu ryżowego2 łyżki 
brandy2 łyżki 
miodu1/2 
cebuli posiekanej w kostkę1 ząbek 
czosnku posiekany w plasterki2 łyżeczki startego 
imbiru1 łyżeczka 
mąki ziemniaczanejsól i 
pieprzPrzygotowanie:
Kurczaka umyj, osusz papierowymi ręcznikami i posyp 
solą i 
pieprzem.Wszystkie składniki oprócz 
mąki mieszamy w miseczce.Wkładamy pałki do woreczka (z doświadczenia wiem,że tak najlepiej się marynują), zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.Przekładamy 
kurczaka do naczynia żaroodpornego, a sos przelewamy do rondelka.Przykrywamy 
kurczaka folią aluminiową (matową stroną do góry) i pieczemy go ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 200 oC, raz na jakiś czas przewracając. Ja zawsze sprawdzam temp. wewnętrzną 
mięsa, w przypadku 
kurczaka ma wynosić ona ok. 75 oC, wtedy wiemy,ze na pewno jest upieczony w środku. Polecam zakup termometru kuchennego-bardzo się przydaje.Sos gotujemy na średnim ogniu,aż jego połowa odparuje. W celu uzyskania gęstszej konsystencji można dodać 
mąkę.Wyjmujemy 
kurczaka z piekarnika, przekładamy na talerz i polewamy sosem.Smacznego!



Share the post "Pałki 
kurczaka w sosie 
miodowo-
sojowym"



