Wykonanie
Składniki6
udek kurczaka8 łyżek
sosu sojowego4 łyżki
octu ryżowego2 łyżki
miodu2 łyżki
whisky lub
brandy1/2
cebuli1 ząbek
czosnku1 łyżeczka startego
imbiruPrzygotowaniePrzygotować glazurę:
cebulę i
czosnek drobno poszatkować, dodać
sos sojowy,
ocet,
miód,
whisky i
imbir. Wymieszać z doprawionymi
solą i
pieorzem udkami i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.Wyjąć udka z glazury, włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać pół szklanki
wody, polać udka marynatą, przykryć i piec przez około 1 i 1/2 godziny w 200℃, w międzyczasie 2 -3
razy udka przewrócić (można uzupełnić
wodę). Jeśli jest taka konieczność na koniec można udka zrumienić bez przykrycia. Po upieczeniu wyjąć udka z naczynia a
soki w razie potrzeby odparować.