ßßß Cookit - przepis na Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym

Udka pieczone w glazurze miodowej z sosem sojowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 udek kurczaka
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki miodu
2 łyżki whisky lub brandy
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
Przygotowanie
Przygotować glazurę: cebulę i czosnek drobno poszatkować, dodać sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir. Wymieszać z doprawionymi solą i pieorzem udkami i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Wyjąć udka z glazury, włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać pół szklanki wody, polać udka marynatą, przykryć i piec przez około 1 i 1/2 godziny w 200℃, w międzyczasie 2 -3 razy udka przewrócić (można uzupełnić wodę). Jeśli jest taka konieczność na koniec można udka zrumienić bez przykrycia. Po upieczeniu wyjąć udka z naczynia a soki w razie potrzeby odparować.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/udka_kurczaka/udka.html