Wykonanie
Składniki:Na marynatę udek:5
udek z kurczaka1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej4 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
octu ryżowego3 łyżki
miodu3 łyżki
sosu worcesterkorzeń
imbiru (5cm)4 łyżki
whiskyNa kluseczki ziemniaczane:0,5 kg
ziemniaków1
jajko150 g
mąki pełnoziarnistejpłaska łyżeczka
soliwrząca osolona
woda do ugotowania
Przygotowanie udek:1.
Cebulę,
czosnek,
imbir kroimy w drobną kostkę. Możemy zetrzeć
imbir, ale uważajmy na "włosy", które zawiera
imbir, są mało estetyczne.2. Do pokrojonych warzyw dodajemy wszystkie płynne składniki:
ocet,
miód,
sos worcester,
whisky i dosypujemy
mąkę ziemniaczaną, która delikatnie zagęści glazurę.3. Umyte udka zanurzamy w marynacie i odstawiamy pod przykryciem do lodówki, najlepiej na noc. Dzięki temu składniki się "przegryzą", a udka nasączą się i pochłoną aromat sosu.4. Po wyjęciu udek z lodówki wyjmujmy je z marynaty i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie przykrywamy folią aluminiową i pod przykryciem pieczemy w 190 st. ok. 1h 15min.5. Podglądamy czy udka nabrały złocisty kolor, a widelcem sprawdzamy czy są miękkie.
Udka podałam z kluseczkami ziemniaczanymi.Przygotowanie kluseczków ziemniaczanych:1.
Ziemniaki gotujemy, a ugotowane blendujemy na masę. Czekamy aż wystygną.2. Do
ziemniaków dodajemy
jajko,
mąkę i
sól. Mieszając łączymy składniki.3. Z masy formujemy małe kuleczki. Kluseczki opruszamy
mąką, żeby się nie sklejały ze sobą i nie przyklejały do blatu, na którym je układamy.4. Dobrze jest zrobić na kluseczkach jakieś wgniecenia. Ja zrobiłam je widelcem, można palcem. Robimy to po to, żeby po ugotowaniu i polaniu kluseczek sosem, w tych wgnieceniach zatrzymywał się sos i nawilżał kluseczki.5. Uformowane kuleczki wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody. Po wypłynięciu na powierzchnię
wody wyławiamy kluseczki i wyjmujemy. Są gotowe.
Przed podaniem udek, na patelnię wylewamy sos, w którym marynowały się udka i doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem polewamy kluseczki, dodatkowo możemy podać go w miseczce do dipów.
Sos jest bardzo charakterystyczny, aromatyczny i przepyszny. Nie oszczędzałam go w jedzeniu :)
1 porcja - ok. 400 kcalSmacznego!