ßßß Cookit - przepis na "Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym"

"Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 sierpnia 2014 r. Sekretem tego kurczaka jest aromatyczna marynata. Połączenie słodko pikantnych smaków sprawiło, że mięso kurczaka rozpływało się w ustach. Udka są perfekcyjne: soczyste i mięciutkie o pysznym smaku. Całości dopełnia aromat wydobywający się z piekarnika, zwiastujący pyszną potrawę. Przyznam szczerze, że na początku obawiałam się tak dużych kontrastów smakowych, zresztą niepotrzebnie. Kurczak jest na tyle
dobry, że na stałe zagościł w moim niedzielnym menu, z dodatkiem ziemniaków z wody, przyprószonych zieloną pietruszką i ulubioną surówką. Wisienką na torcie jest sos powstały ze spływającej marynaty, który idealnie komponuje się z ziemniaczkami. Można powiedzieć, że jest to danie proste, a zarazem wykwintne i takie lubię najbardziej - polecam i życzę smacznego :-)Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 sierpnia . Soczyste udka w glazurze miodowej z sosem sojowym! Uważam, że glazura, będąca kompozycją smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i ostrego wydobywa z kurczaka całą jego potęgę. Chcąc cieszyć się tym smakiem jak najdłużej, marynuję mięso całą noc, a nie kilka godzin jak podano w oryginale. Jeśli jesteście fanami kurczaka i nietypowych połączeń, to zapraszam do wypróbowania:-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 2 godz. Łączny czas: 14 godz.
Liczba porcji: 3
Składniki:
udka kurczaka : 6
Glazura:
sos sojowy : 8 łyżek
ocet ryżowy : 4 łyżki
miód : 2 łyżki
whisky : 2 łyżki
cebula : 1/2
czosnek : 1 ząbek
starty imbir : 1 łyżeczka
mąka ryżowa lub ziemniaczana : 1 łyżeczka
Przygotowanie:
przygotowuję glazurę: cebulę i czosnek drobno kroję, dodaję sos sojowy, ocet, miód, whisky i imbir mieszam z delikatnie posolonymi udkami i wkładam do lodówki na całą noc
wyjmuję udka z glazury i piekę w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, około 2 godziny, w 200oC, kilka razy przewracając
pozostałą glazurę gotuję około 5 minut, w razie potrzeby zagęszczam mąką - tę glazurę wykorzystuję do innych potraw, ponieważ w naczyniu żaroodpornym jest wystarczająca ilość sosu, ale jeśli lubicie dużo sosu, to można ją tu wykorzystać
udka podałam z ziemniaczkami z wody, surówką z zielonych ogórków z rzodkiewką i potartą marchewką z sokiem z cytryny
piszę tego posta późnym wieczorem i czuję smak tego dania, które nastraja mnie bardzo optymistycznie :-)
Smacznego:-)
Przepis zaczerpnęłam stąd - podczas pieczenia udek ważny jest czas, autorka podaje 1 i 1/2 godziny, ja piekę 2 godziny, poziom wypieczenia udek trzeba sprawdzać, bo pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny - jeszcze raz życzę smacznego :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/08/udka-w-glazurze-miodowej-z-sosem-sojowym.html