ßßß Cookit - przepis na Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kaczka pieczona po pekińsku"
Jest to propozycja sposobu pieczenia kaczki dla wielbicieli azjatyckich smaków. Skorzystałam z przepisu z książki „Przysmaki światowej sławy” Beaty Woźniak i na pewno nie będzie to ostatnia pozycja przetestowana z tej książki. Kaczka po pekińsku jest specjalnością kuchni chińskiej i należy do najbardziej znanych egzotycznych specjałów, serwowanych w restauracjach w różnych stronach świata. Kaczka z poniższego przepisu wychodzi pięknie rumiana, a jej mięso jest bardzo soczyste.Polecam!
Składniki:
1 kaczka ( u mnie ok. 1,7 kg)
1/2 szklanki sosu Hoisin
1 pęczek cebuli dymki
Składniki na marynatę:
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sherry
1 łyżka białego octu winnego
3 łyżeczki maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Kaczkę umyj, osusz i ponakłuwaj widelcem.
W szerokim garnku zagotuj 1 litr wody, dodaj wszystkie składniki marynaty (na końcu wlej mąkę rozrobioną z 1/4 szklanki letniej wody) i zamieszaj. Następnie ją zagotuj i zdejmij z ognia.
Włóż kaczkę na kilka minut do marynaty, następnie obracaj nią tak, by była pokryta bejcą z każdej strony. Następnie wyjmij ją i pozostaw ją na 6-8 godzin, by porządnie obeschła. Ja po wyjęciu wysmarowałam kaczkę pędzelkiem jeszcze 2 warstwami marynaty dla pewności:).
Ułóż tuszkę na ruszcie umieszczonym nad tacką i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 oC po 15 min z każdej strony. Następnie zmniejsz temp. do 150 oC i piecz dodatkową godzinę, odwracając w trakcie kaczkę 2 razy i smarując od czasu do czasu marynatą. Pod koniec piecz dodatkowe 15-20 min w temp. 200 oC,aż się zarumieni.
Wyjmij kaczkę z piekarnika,pokrój ją na plasterki i serwuj z sosem Hoisin i posiekaną dymką.
Smacznego!
Share the post "Kaczka pieczona po pekińsku"
Źródło:http://karmelowy.pl/kaczka-pieczona-po-pekinsku