Wykonanie
Share the post "
Kaczka pieczona po pekińsku"Jest to propozycja sposobu pieczenia
kaczki dla wielbicieli azjatyckich smaków. Skorzystałam z przepisu z książki „Przysmaki światowej sławy” Beaty Woźniak i na pewno nie będzie to ostatnia pozycja przetestowana z tej książki.
Kaczka po pekińsku jest specjalnością kuchni chińskiej i należy do najbardziej znanych egzotycznych specjałów, serwowanych w restauracjach w różnych stronach świata.
Kaczka z poniższego przepisu wychodzi pięknie rumiana, a jej
mięso jest bardzo soczyste.Polecam!Składniki:1
kaczka ( u mnie ok. 1,7 kg)1/2 szklanki
sosu Hoisin1 pęczek
cebuli dymkiSkładniki na marynatę:2 posiekane ząbki
czosnku2 łyżki
miodu2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
sherry1 łyżka
białego octu winnego3 łyżeczki
maki ziemniaczanej1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzuszczypta
cynamonuPrzygotowanie:
Kaczkę umyj, osusz i ponakłuwaj widelcem.W szerokim garnku zagotuj 1 litr
wody, dodaj wszystkie składniki marynaty (na końcu wlej
mąkę rozrobioną z 1/4 szklanki letniej
wody) i zamieszaj. Następnie ją zagotuj i zdejmij z ognia.Włóż
kaczkę na kilka minut do marynaty, następnie obracaj nią tak, by była pokryta bejcą z każdej strony. Następnie wyjmij ją i pozostaw ją na 6-8 godzin, by porządnie obeschła. Ja po wyjęciu wysmarowałam
kaczkę pędzelkiem jeszcze 2 warstwami marynaty dla pewności:).Ułóż
tuszkę na ruszcie umieszczonym nad tacką i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 oC po 15 min z każdej strony. Następnie zmniejsz temp. do 150 oC i piecz dodatkową godzinę, odwracając w trakcie
kaczkę 2
razy i smarując od czasu do czasu marynatą. Pod koniec piecz dodatkowe 15-20 min w temp. 200 oC,aż się zarumieni.Wyjmij
kaczkę z piekarnika,pokrój ją na plasterki i serwuj z
sosem Hoisin i posiekaną
dymką.Smacznego!
Share the post "
Kaczka pieczona po pekińsku"