Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 145 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
cebulka dymka 10 sztuk
ogórek zielony 1 sztuk
sos sojowy 6 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
ocet 1 łyżek deserowych
olej 1 łyżek deserowych
goździk 2 sztuk
anyż 1 szczypta
Cynamon 1 szczypta
koper włoski 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznania
powidła sliwkowe 250 gramów
imbir mielony 0,25 łyżek deserowych
sos sojowy 3 łyżek stołowych
sherry 1 łyżek stołowych
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
papryka ostra 0,25 łyżek deserowych
mąka 250 gramów
woda wrząca 230 mililitrów
olej 2 łyżek stołowychWykonanie:
Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć i nakłuć widelcem. oczyszczoną
cebulkę dymkę pokroić na kawałki długości 6-8 cm, a
ogórek pokroić na słupki długości 6-8 cm.Przygotować lakier: oczyszczoną, posiekaną drobno
cebulę i
czosnek wymieszać z 6 łyżkami
sosu sojowego,
miodem,
octem,
olejem, roztartymi
goździkami, szczyptą
anyżu,
cynamonu,
kopru włoskiego oraz
solą i
pieprzem, i łyżką
mąki. Posmarować całą
kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na 12h.
Kaczkę ułożyć w brytfannie i piec przez 1h w 200 stopniach lub dłużej, aż będzie miękka, często podlewając sosem z pieczenia.
Sos śliwkowy: powidła wymieszać z
imbirem, 3 łyżkami
sosu sojowego, łyżka
sherry,
cynamonem i
ostra papryką. Podgrzać 5 minut, stale mieszając. Ostudzić.Placuszki: do przesianej
mąki powoli wlewać wrzątek, dodać 2 łyżki
oleju. Wyrabiać ciasto i przez 5 minut i odstawić na 15 minut. Z ciasta uformować placki o średnicy 6 cm i grubości 1/2 cm. Każdy pasek posmarować
olejem tylko z jednej strony, złożyć po 2 nasmarowanymi stronami do siebie. Każdą parę placków rozwałkować na jeden cienki o średnicy 15 cm. Piec na bardzo gorącej, natłuszczonej patelni, nie rumieniąc. Upieczone placki rozdzielić i zawinąć w wilgotną ściereczkę.
mięso i skórkę upieczonej
kaczki pokroić na plasterki. Na każdym placuszku położyć kilka plasterków
kaczki, pokrojony
ogórek,
dymkę i łyżkę
sosu śliwkowego. Placuszki zwinąć w rulonik. Jeść trzymając w palcach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: