ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 145 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokaczka 1 sztukcebulka dymka 10 sztukogórek zielony 1 sztuksos sojowy 6 łyżek stołowychmiód 2 łyżek stołowychmąka 1 łyżek stołowychcebula 1 sztukczosnek 2 ząbkiocet 1 łyżek deserowycholej 1 łyżek deserowychgoździk 2 sztukanyż 1 szczyptaCynamon 1 szczyptakoper włoski 1 szczyptasól według uznaniapieprz według uznaniapowidła sliwkowe 250 gramówimbir mielony 0,25 łyżek deserowychsos sojowy 3 łyżek stołowychsherry 1 łyżek stołowychCynamon 0,25 łyżek deserowychpapryka ostra 0,25 łyżek deserowychmąka 250 gramówwoda wrząca 230 mililitrówolej 2 łyżek stołowychWykonanie:Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć i nakłuć widelcem. oczyszczoną cebulkę dymkę pokroić na kawałki długości 6-8 cm, a ogórek pokroić na słupki długości 6-8 cm.Przygotować lakier: oczyszczoną, posiekaną drobno cebulę i czosnek wymieszać z 6 łyżkami sosu sojowego, miodem, octem, olejem, roztartymi goździkami, szczyptą anyżu, cynamonu, kopru włoskiego oraz solą i pieprzem, i łyżką mąki. Posmarować całą kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na 12h.Kaczkę ułożyć w brytfannie i piec przez 1h w 200 stopniach lub dłużej, aż będzie miękka, często podlewając sosem z pieczenia.Sos śliwkowy: powidła wymieszać z imbirem, 3 łyżkami sosu sojowego, łyżka sherry, cynamonem i ostra papryką. Podgrzać 5 minut, stale mieszając. Ostudzić.Placuszki: do przesianej mąki powoli wlewać wrzątek, dodać 2 łyżki oleju. Wyrabiać ciasto i przez 5 minut i odstawić na 15 minut. Z ciasta uformować placki o średnicy 6 cm i grubości 1/2 cm. Każdy pasek posmarować olejem tylko z jednej strony, złożyć po 2 nasmarowanymi stronami do siebie. Każdą parę placków rozwałkować na jeden cienki o średnicy 15 cm. Piec na bardzo gorącej, natłuszczonej patelni, nie rumieniąc. Upieczone placki rozdzielić i zawinąć w wilgotną ściereczkę.mięso i skórkę upieczonej kaczki pokroić na plasterki. Na każdym placuszku położyć kilka plasterków kaczki, pokrojony ogórek, dymkę i łyżkę sosu śliwkowego. Placuszki zwinąć w rulonik. Jeść trzymając w palcach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia ChińskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 145 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokaczka 1 sztukcebulka dymka 10 sztukogórek zielony 1 sztuksos sojowy 6 łyżek stołowychmiód 2 łyżek stołowychmąka 1 łyżek stołowychcebula 1 sztukczosnek 2 ząbkiocet 1 łyżek deserowycholej 1 łyżek deserowychgoździk 2 sztukanyż 1 szczyptaCynamon 1 szczyptakoper włoski 1 szczyptasól według uznaniapieprz według uznaniapowidła sliwkowe 250 gramówimbir mielony 0,25 łyżek deserowychsos sojowy 3 łyżek stołowychsherry 1 łyżek stołowychCynamon 0,25 łyżek deserowychpapryka ostra 0,25 łyżek deserowychmąka 250 gramówwoda wrząca 230 mililitrówolej 2 łyżek stołowychWykonanie:Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć i nakłuć widelcem. oczyszczoną cebulkę dymkę pokroić na kawałki długości 6-8 cm, a ogórek pokroić na słupki długości 6-8 cm.Przygotować lakier: oczyszczoną, posiekaną drobno cebulę i czosnek wymieszać z 6 łyżkami sosu sojowego, miodem, octem, olejem, roztartymi goździkami, szczyptą anyżu, cynamonu, kopru włoskiego oraz solą i pieprzem, i łyżką mąki. Posmarować całą kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na 12h.Kaczkę ułożyć w brytfannie i piec przez 1h w 200 stopniach lub dłużej, aż będzie miękka, często podlewając sosem z pieczenia.Sos śliwkowy: powidła wymieszać z imbirem, 3 łyżkami sosu sojowego, łyżka sherry, cynamonem i ostra papryką. Podgrzać 5 minut, stale mieszając. Ostudzić.Placuszki: do przesianej mąki powoli wlewać wrzątek, dodać 2 łyżki oleju. Wyrabiać ciasto i przez 5 minut i odstawić na 15 minut. Z ciasta uformować placki o średnicy 6 cm i grubości 1/2 cm. Każdy pasek posmarować olejem tylko z jednej strony, złożyć po 2 nasmarowanymi stronami do siebie. Każdą parę placków rozwałkować na jeden cienki o średnicy 15 cm. Piec na bardzo gorącej, natłuszczonej patelni, nie rumieniąc. Upieczone placki rozdzielić i zawinąć w wilgotną ściereczkę.mięso i skórkę upieczonej kaczki pokroić na plasterki. Na każdym placuszku położyć kilka plasterków kaczki, pokrojony ogórek, dymkę i łyżkę sosu śliwkowego. Placuszki zwinąć w rulonik. Jeść trzymając w palcach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia ChińskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: