ßßß Cookit - przepis na Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 145 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
cebulka dymka 10 sztuk
ogórek zielony 1 sztuk
sos sojowy 6 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
ocet 1 łyżek deserowych
olej 1 łyżek deserowych
goździk 2 sztuk
anyż 1 szczypta
Cynamon 1 szczypta
koper włoski 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznania
powidła sliwkowe 250 gramów
imbir mielony 0,25 łyżek deserowych
sos sojowy 3 łyżek stołowych
sherry 1 łyżek stołowych
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
papryka ostra 0,25 łyżek deserowych
mąka 250 gramów
woda wrząca 230 mililitrów
olej 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć i nakłuć widelcem. oczyszczoną cebulkę dymkę pokroić na kawałki długości 6-8 cm, a ogórek pokroić na słupki długości 6-8 cm.
Przygotować lakier: oczyszczoną, posiekaną drobno cebulę i czosnek wymieszać z 6 łyżkami sosu sojowego, miodem, octem, olejem, roztartymi goździkami, szczyptą anyżu, cynamonu, kopru włoskiego oraz solą i pieprzem, i łyżką mąki. Posmarować całą kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na 12h.
Kaczkę ułożyć w brytfannie i piec przez 1h w 200 stopniach lub dłużej, aż będzie miękka, często podlewając sosem z pieczenia.
Sos śliwkowy: powidła wymieszać z imbirem, 3 łyżkami sosu sojowego, łyżka sherry, cynamonem i ostra papryką. Podgrzać 5 minut, stale mieszając. Ostudzić.
Placuszki: do przesianej mąki powoli wlewać wrzątek, dodać 2 łyżki oleju. Wyrabiać ciasto i przez 5 minut i odstawić na 15 minut. Z ciasta uformować placki o średnicy 6 cm i grubości 1/2 cm. Każdy pasek posmarować olejem tylko z jednej strony, złożyć po 2 nasmarowanymi stronami do siebie. Każdą parę placków rozwałkować na jeden cienki o średnicy 15 cm. Piec na bardzo gorącej, natłuszczonej patelni, nie rumieniąc. Upieczone placki rozdzielić i zawinąć w wilgotną ściereczkę.
mięso i skórkę upieczonej kaczki pokroić na plasterki. Na każdym placuszku położyć kilka plasterków kaczki, pokrojony ogórek, dymkę i łyżkę sosu śliwkowego. Placuszki zwinąć w rulonik. Jeść trzymając w palcach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4876/Kaczka-po-pekinsku