Wykonanie
Kolejny przepis z "Vietnamese Street Food", ale tym razem trudniejszy i bardziej czasochłonny. I dużo mniej fotogeniczny;)
Mieszanka przypraw i
miodu, którą pokryta jest
kaczka, przypieka się i karmelizuje, nadając
mięsu smaku, ale nie wyglądając zbyt ładnie. Zastanawiałam się, czy w ogóle umieszczać ten przepis, ale efekt jest tak smaczny, że szkoda by było tego nie zrobić. W Wietnamie
kaczkę zwykle przygotowuje się na ulicznym rożnie, skąd po zakupie zabiera do domu i je z
ryżem i warzywami. Ja przygotowałam ją od początku do końca, co wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto! To chyba najlepsza
kaczka, jaką
jadłam - soczysta, aromatyczna i po prostu przepyszna.- 1 mała
kaczka (1,5-2kg)- 2 gwiazdki
anyżu- 1 kawałek kory cynamonowej- 1 łyżeczka
pieprzu syczuańskiego- 4
goździki- 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru- 1/2 łyżeczki nasion
kopru- kawałek
imbiru (3cm)- 2 łyżki
sosu rybnego- 1 łyżka
oleju- 1 łyżka
miodu- 2 łyżeczki
sosu sojowego- 6 ząbków
czosnku- 1 czerwona
papryczka chili- 4
dymki1) Usunąć nadmiar tłuszczu i szyję wypatroszonej
kaczki.2) Umyć ją i osuszyć, a następnie ostrożnie oddzielić skórę od
mięsa.3)
Anyż,
cynamon,
pieprz syczuański,
goździki,
imbir i
koperumieścić na rozgrzanej patelni lub w piekarniku (160 st. C) i prażyć przez kilka minut, aż będą intensywnie pachnieć.4) Przesypać do moździerza i dokładnie rozgnieść.5) Wmieszać posiekany
imbir i wetrzeć mieszankę w skórę
kaczki i pod nią.6) Schować do lodówki, najlepiej nie przykrywając, by skóra wyschła i była chrupiąca po upieczeniu (ja tak nie robiłam).7) Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st. C.8) Wymieszać
sos rybny,
olej,
miód i
sos sojowy.9) Mieszankę wetrzeć w skórę
kaczki i pod nią.10)
Czosnek grubo posiekać,
chili przepołowić, a
dymki pokroić na trzy części.11) Włożyć warzywa do środka
kaczki i spiąć patyczkiem.12) Położyć
kaczkę na
boku w blasze do pieczenia i włożyć do piekarnika.13) Piec przez 30 minut, polewając ją powstałymi
sokami.14) Odwrócić na drugi bok i piec przez kolejne 30 minut.15) Zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i odwrócić
kaczkę piersią do góry.16) Piec przez 20 minut lub do momentu, aż po wbiciu wykałaczki wypłynie przezroczysty sok.17)
Kaczkę można też piec na rożnie przez 1 godzinę.Czas przygotowania: 2 1/2 godziny + marynowanieLiczba porcji: 2-3