Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
dymka 10 sztuk
ogórek zielony 1 sztuk
sos sojowy 6 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
ocet winny 1 łyżek deserowych
olej 1 łyżek deserowych
przyprawa pięć smaków 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
powidła śliwkowe 250 gramów
imbir 0,25 łyżek deserowych
sos sojowy 3 łyżek stołowych
sherry 1 łyżek stołowych
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 0,25 łyżek deserowych
sezam 1 łyżek deserowych
mąka 250 gramów
woda 1 szklanek
olej sezamowy 2 łyżek stołowych
olej według uznaniaWykonanie:Glazura: oczyszczona
cebulę oraz
czosnek drobno posiekać i wymieszać z
sosem sojowym,
miodem,
mąką ziemniaczana,
octem, łyżeczką
oleju,
pieprzem i przyprawą pięć smaków.Oczyszczona
kaczkę po nakłuwać widelcem i dokładnie posmarować glazurą. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Piec 90 minut w 200 stopniach.Placki: do przesianej
mąki wlać wrzącą szklankę
wody, dolać
olej sezamowy i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut. Uformować wałek o średnicy 6 cm i pokroić w krążki grubości 1 cm. Posmarować
olejem z jednej strony, złożyć po 2, stykając natłuszczonymi stronami, i rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Usmażyć szybko na gorącym
oleju i rozdzielić.Sos: wymieszać powidła z
imbirem,
sosem sojowym,
sherry,
cynamonem oraz
papryką ostrą. Mieszając podgrzewać w rondlu 5 minut, ostudzić. Przełożyć do miseczki i dodać uprażony
sezam, schłodzić.Oczyszczona
dymkę i
ogórek pokroić w zapałkę.
Mięso kaczki pokroić w cienkie plasterki. Podawać na plackach z warzywami i
sosem śliwkowym.Uwagi:Placuszek z
pszennej maki lub z
papieru ryżowego (podpieczonego) obłożyć kilkoma plasterkami
kaczki, słupkami
dymki i
ogórka. Dodać łyżeczkę sosu hoi sin, zwinąć w rożek (tak jak tortillę). Jeść trzymając w palcach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: