ßßß Cookit - przepis na Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
dymka 10 sztuk
ogórek zielony 1 sztuk
sos sojowy 6 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
ocet winny 1 łyżek deserowych
olej 1 łyżek deserowych
przyprawa pięć smaków 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
powidła śliwkowe 250 gramów
imbir 0,25 łyżek deserowych
sos sojowy 3 łyżek stołowych
sherry 1 łyżek stołowych
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 0,25 łyżek deserowych
sezam 1 łyżek deserowych
mąka 250 gramów
woda 1 szklanek
olej sezamowy 2 łyżek stołowych
olej według uznania
Wykonanie:
Glazura: oczyszczona cebulę oraz czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, miodem, mąką ziemniaczana, octem, łyżeczką oleju, pieprzem i przyprawą pięć smaków.
Oczyszczona kaczkę po nakłuwać widelcem i dokładnie posmarować glazurą. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Piec 90 minut w 200 stopniach.
Placki: do przesianej mąki wlać wrzącą szklankę wody, dolać olej sezamowy i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut. Uformować wałek o średnicy 6 cm i pokroić w krążki grubości 1 cm. Posmarować olejem z jednej strony, złożyć po 2, stykając natłuszczonymi stronami, i rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Usmażyć szybko na gorącym oleju i rozdzielić.
Sos: wymieszać powidła z imbirem, sosem sojowym, sherry, cynamonem oraz papryką ostrą. Mieszając podgrzewać w rondlu 5 minut, ostudzić. Przełożyć do miseczki i dodać uprażony sezam, schłodzić.
Oczyszczona dymkę i ogórek pokroić w zapałkę. Mięso kaczki pokroić w cienkie plasterki. Podawać na plackach z warzywami i sosem śliwkowym.
Uwagi:
Placuszek z pszennej maki lub z papieru ryżowego (podpieczonego) obłożyć kilkoma plasterkami kaczki, słupkami dymki i ogórka. Dodać łyżeczkę sosu hoi sin, zwinąć w rożek (tak jak tortillę). Jeść trzymając w palcach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11104/Kaczka-po-pekinsku