ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokaczka 1 sztukdymka 10 sztukogórek zielony 1 sztuksos sojowy 6 łyżek stołowychmiód 2 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychcebula 1 sztukczosnek 2 ząbkiocet winny 1 łyżek deserowycholej 1 łyżek deserowychprzyprawa pięć smaków 1 łyżek stołowychpieprz według uznaniapowidła śliwkowe 250 gramówimbir 0,25 łyżek deserowychsos sojowy 3 łyżek stołowychsherry 1 łyżek stołowychCynamon 0,25 łyżek deserowychpapryka mielona ostra 0,25 łyżek deserowychsezam 1 łyżek deserowychmąka 250 gramówwoda 1 szklanekolej sezamowy 2 łyżek stołowycholej według uznaniaWykonanie:Glazura: oczyszczona cebulę oraz czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, miodem, mąką ziemniaczana, octem, łyżeczką oleju, pieprzem i przyprawą pięć smaków.Oczyszczona kaczkę po nakłuwać widelcem i dokładnie posmarować glazurą. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Piec 90 minut w 200 stopniach.Placki: do przesianej mąki wlać wrzącą szklankę wody, dolać olej sezamowy i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut. Uformować wałek o średnicy 6 cm i pokroić w krążki grubości 1 cm. Posmarować olejem z jednej strony, złożyć po 2, stykając natłuszczonymi stronami, i rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Usmażyć szybko na gorącym oleju i rozdzielić.Sos: wymieszać powidła z imbirem, sosem sojowym, sherry, cynamonem oraz papryką ostrą. Mieszając podgrzewać w rondlu 5 minut, ostudzić. Przełożyć do miseczki i dodać uprażony sezam, schłodzić.Oczyszczona dymkę i ogórek pokroić w zapałkę. Mięso kaczki pokroić w cienkie plasterki. Podawać na plackach z warzywami i sosem śliwkowym.Uwagi:Placuszek z pszennej maki lub z papieru ryżowego (podpieczonego) obłożyć kilkoma plasterkami kaczki, słupkami dymki i ogórka. Dodać łyżeczkę sosu hoi sin, zwinąć w rożek (tak jak tortillę). Jeść trzymając w palcach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia ChińskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokaczka 1 sztukdymka 10 sztukogórek zielony 1 sztuksos sojowy 6 łyżek stołowychmiód 2 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychcebula 1 sztukczosnek 2 ząbkiocet winny 1 łyżek deserowycholej 1 łyżek deserowychprzyprawa pięć smaków 1 łyżek stołowychpieprz według uznaniapowidła śliwkowe 250 gramówimbir 0,25 łyżek deserowychsos sojowy 3 łyżek stołowychsherry 1 łyżek stołowychCynamon 0,25 łyżek deserowychpapryka mielona ostra 0,25 łyżek deserowychsezam 1 łyżek deserowychmąka 250 gramówwoda 1 szklanekolej sezamowy 2 łyżek stołowycholej według uznaniaWykonanie:Glazura: oczyszczona cebulę oraz czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, miodem, mąką ziemniaczana, octem, łyżeczką oleju, pieprzem i przyprawą pięć smaków.Oczyszczona kaczkę po nakłuwać widelcem i dokładnie posmarować glazurą. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Piec 90 minut w 200 stopniach.Placki: do przesianej mąki wlać wrzącą szklankę wody, dolać olej sezamowy i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut. Uformować wałek o średnicy 6 cm i pokroić w krążki grubości 1 cm. Posmarować olejem z jednej strony, złożyć po 2, stykając natłuszczonymi stronami, i rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Usmażyć szybko na gorącym oleju i rozdzielić.Sos: wymieszać powidła z imbirem, sosem sojowym, sherry, cynamonem oraz papryką ostrą. Mieszając podgrzewać w rondlu 5 minut, ostudzić. Przełożyć do miseczki i dodać uprażony sezam, schłodzić.Oczyszczona dymkę i ogórek pokroić w zapałkę. Mięso kaczki pokroić w cienkie plasterki. Podawać na plackach z warzywami i sosem śliwkowym.Uwagi:Placuszek z pszennej maki lub z papieru ryżowego (podpieczonego) obłożyć kilkoma plasterkami kaczki, słupkami dymki i ogórka. Dodać łyżeczkę sosu hoi sin, zwinąć w rożek (tak jak tortillę). Jeść trzymając w palcach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia ChińskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: