ßßß Cookit - przepis na Koreańskie kulki mięsne

Koreańskie kulki mięsne

nazwa

Wykonanie

Świetna odmiana tradycyjnych mielonych. Są rewelacyjne a sos do nich uch....coś wspaniałego !!! Zajadaliśmy się z mężem aż uszy się trzęsły ;). Przepis z bloga Majanowe pieczenie .
Składniki :
500 g mięsa mielonego ( użyłam 400 g wołowiny )
2 łyżki sosu sojowego
świeżo mielony pieprz
sól
1 ząbek czosnku posiekany
1 posiekana cebula
1 łyżka podprażonych ziaren sezamu
1/2 szklanki mąki do panierowania ( zużyłam nieco więcej )
1 jajo roztrzepane z jedną łyżką wody
2 łyżki oleju do smażenia ( zużyłam zdecydowanie więcej )
Sos :
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki octu winnego
2 łyżeczki miodu
ostry sos do smaku ( dałam kilka kropel Tabasco )
2 łyżeczki podprażonych ziaren sezamu
Składniki sosu mieszamy, odstawiamy.
Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, sos sojowy, sezam. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą ale pamiętajcie, że sos sojowy jest wystarczająco słony. Mieszamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące, jajku i znowu w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Strasznie pryskał olej podczas smażenia więc wrzuciłam wszystko na woka i przykryłam, jeśli nie macie nakryjcie patelnię pokrywką.
Kulki maczaliśmy w sosie i zajadaliśmy z ryżem. Można również polać mięso sosikiem. Technika dowolna :)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/09/Koreanskie-kulki-miesne.html