Wykonanie
Świetna odmiana tradycyjnych mielonych. Są rewelacyjne a sos do nich uch....coś wspaniałego !!! Zajadaliśmy się z mężem aż uszy się trzęsły ;). Przepis z bloga Majanowe pieczenie .
Składniki :500 g
mięsa mielonego ( użyłam 400 g
wołowiny )2 łyżki
sosu sojowegoświeżo mielony
pieprzsól1 ząbek
czosnku posiekany1 posiekana
cebula1 łyżka podprażonych ziaren
sezamu1/2 szklanki
mąki do panierowania ( zużyłam nieco więcej )1
jajo roztrzepane z jedną łyżką
wody2 łyżki
oleju do smażenia ( zużyłam zdecydowanie więcej )Sos :4 łyżki
sosu sojowego4 łyżki
octu winnego2 łyżeczki
mioduostry sos do smaku ( dałam kilka kropel
Tabasco )2 łyżeczki podprażonych ziaren
sezamuSkładniki sosu mieszamy, odstawiamy.Do
mięsa dodajemy
cebulę,
czosnek,
sos sojowy,
sezam. Doprawiamy
pieprzem i ewentualnie
solą ale pamiętajcie, że
sos sojowy jest wystarczająco słony. Mieszamy. Formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, obtaczamy w
mące,
jajku i znowu w
mące. Smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Strasznie pryskał
olej podczas smażenia więc wrzuciłam wszystko na woka i przykryłam, jeśli nie macie nakryjcie patelnię pokrywką.Kulki maczaliśmy w sosie i zajadaliśmy z
ryżem. Można również polać
mięso sosikiem. Technika dowolna :)Smacznego :)