ßßß
Składniki :500 g mięsa mielonego ( użyłam 400 g wołowiny )2 łyżki sosu sojowegoświeżo mielony pieprzsól1 ząbek czosnku posiekany1 posiekana cebula1 łyżka podprażonych ziaren sezamu1/2 szklanki mąki do panierowania ( zużyłam nieco więcej )1 jajo roztrzepane z jedną łyżką wody2 łyżki oleju do smażenia ( zużyłam zdecydowanie więcej )Sos :4 łyżki sosu sojowego4 łyżki octu winnego2 łyżeczki mioduostry sos do smaku ( dałam kilka kropel Tabasco )2 łyżeczki podprażonych ziaren sezamuSkładniki sosu mieszamy, odstawiamy.Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, sos sojowy, sezam. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą ale pamiętajcie, że sos sojowy jest wystarczająco słony. Mieszamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące, jajku i znowu w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Strasznie pryskał olej podczas smażenia więc wrzuciłam wszystko na woka i przykryłam, jeśli nie macie nakryjcie patelnię pokrywką.Kulki maczaliśmy w sosie i zajadaliśmy z ryżem. Można również polać mięso sosikiem. Technika dowolna :)Smacznego :)