Wykonanie
Przepis na czebureki pochodzi od znajomej z Ukrainy. W
sieci znalazłam wiele przepisów na czebureki, jednak posłużę się tym otrzymanym od znajomej, gdyż mam tu pewność, że takie właśnie były przygotowywane na wschodzie. Potrawa jest bardzo prosta, jej podstawą jest pieróg smażony na głębokim tłuszczu z nadzieniem mięsnym. Nadzienie składa się jedynie z
mięsa (najlepiej tłustego), dużej ilości
cebuli,
soli,
pieprzu i
wody. Duża ilość
cebuli i
woda sprawia, że w środku pieroga powstaje sok i właśnie obecność tego soku jest ważna w oryginalnej wersji czebureków. Czebureki powinny być spożywane prosto z patelni, wtedy są najlepsze. W mojej wersji nie można przesadzić również z ilością
mięsa w pierogu, farszu ma być niewiele i ma być równomiernie rozłożony po wnętrzu, wtedy smak chrupiącego ciasta i farszu się równoważy.
Składniki na ciasto:- szklanka
mąki-
woda-
sól- łyżka
spirytusu- 1
jajko - opcjonalnieSkładniki na farsz:- 250 g
mięsa mielonego- 2 duże
cebule- ok. 1/2 szklanki
wody-
sól,
pieprz-
olej do smażeniaPrzygotowanie:Z podanych składników zagnieść ciasto. Pozostawić na około 30 minut, aby odpoczęło. Do
mięsa wetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami
cebulę, dodać
wodę,
spirytus doprawić
solą i
pieprzem.
Mięso wchłonie po jakimś czasie
wodę, więc w razie konieczności należy jej jeszcze trochę dolać. Konsystencja
mięsa ma być dość luźna. Ciasto podzielić na kawałki, każdy rozwałkować bardzo cienko na placek o średnicy około 15 cm. Na 1/2 część placka nakładać równomiernie farsz (około 1 łyżki stołowej na placek). Przykryć drugą połową placka i skleić boki. Placki powinny
mieć taką wielkość, aby na jednej patelni zmieściły się 2 sztuki. Smażyć na rozgrzanym
oleju z obydwu stron. Podawać jeszcze gorące.