ßßß
To takie danie, przy którym najwięcej czasu zabiera przygotowywanie składników, potem wszystko dzieje się bardzo szybko i należy mieć talerze w pogotowiu. Bardzo to lubię: intensywnie przyprawione, wyraźne, chrupiące, gorące, soczyste. Ekspresowe, bardzo letnie.Składniki (na 2-3 porcje):2 piersi kurczakamarynata :2 ząbki drobno posiekanego czosnkupół łyżeczki imbiru (startego świeżego bądź posiekanego – z zalewy)2 łyżki półwytrawnej sherry1 łyżeczka oleju sezamowego2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejpół łyżeczki przyprawy „5 smaków”1 mała cebula1 łyżeczka mąki ziemniaczanejszklanka wywaru drobiowegogarść młodej, cienkiej fasolki szparagowej1 mała lub pół średniej cukiniiduża garść młodej, drobno posiekanej kapusty1-2 łyżki olejudymka bądź szczypiorekSkładniki marynaty połączyć w dużej misce. Mięso pokroić w kawałki „na jeden kęs”, wymieszać z marynatą, odstawić.Cukinię pozbawić gniazd nasiennych, posiekać w małe, cienkie paseczki, cebulę w piórka.Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimnym wywarem.Rozgrzać woka lub patelnię; wlać na nią olej. Przemieszać w misce mięso z marynatą. Gdy tłuszcz prawie zacznie dymić – wyłożyć mięso, smażyć ok. 2 minut, ciągle mieszając.Dodać cebulę, smażyć jeszcze minutę.Przemieszać wywar z mąką, wlać do mięsa, i od razu dokładnie wymieszać. Gdy się zagotuje, dodać fasolkę. Gotować chwilę, aż kurczak będzie gotowy.Dodać cukinię i kapustę; wymieszać, chwilę podgrzewać - fasolka, cukinia i kapusta powinny być chrupiące, nie miękkie. Doprawić do smaku sosem sojowym i od razu podawać – z ryżem lub makaronem – posypując posiekaną dymką lub szczypiorkiem.