ßßß Cookit - przepis na Kurczak z zielonymi warzywami

Kurczak z zielonymi warzywami

nazwa

Wykonanie

To takie danie, przy którym najwięcej czasu zabiera przygotowywanie składników, potem wszystko dzieje się bardzo szybko i należy mieć talerze w pogotowiu. Bardzo to lubię: intensywnie przyprawione, wyraźne, chrupiące, gorące, soczyste. Ekspresowe, bardzo letnie.
Składniki (na 2-3 porcje):
2 piersi kurczaka
marynata :
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
pół łyżeczki imbiru (startego świeżego bądź posiekanego – z zalewy)
2 łyżki półwytrawnej sherry
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki przyprawy „5 smaków”
1 mała cebula
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szklanka wywaru drobiowego
garść młodej, cienkiej fasolki szparagowej
1 mała lub pół średniej cukinii
duża garść młodej, drobno posiekanej kapusty
1-2 łyżki oleju
dymka bądź szczypiorek
Składniki marynaty połączyć w dużej misce. Mięso pokroić w kawałki „na jeden kęs”, wymieszać z marynatą, odstawić.
Cukinię pozbawić gniazd nasiennych, posiekać w małe, cienkie paseczki, cebulę w piórka.
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimnym wywarem.
Rozgrzać woka lub patelnię; wlać na nią olej. Przemieszać w misce mięso z marynatą. Gdy tłuszcz prawie zacznie dymić – wyłożyć mięso, smażyć ok. 2 minut, ciągle mieszając.
Dodać cebulę, smażyć jeszcze minutę.
Przemieszać wywar z mąką, wlać do mięsa, i od razu dokładnie wymieszać. Gdy się zagotuje, dodać fasolkę. Gotować chwilę, aż kurczak będzie gotowy.
Dodać cukinię i kapustę; wymieszać, chwilę podgrzewać - fasolka, cukinia i kapusta powinny być chrupiące, nie miękkie. Doprawić do smaku sosem sojowym i od razu podawać – z ryżem lub makaronem – posypując posiekaną dymką lub szczypiorkiem.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2011/08/kurczak-z-zielonymi-warzywami.html