Wykonanie
To takie danie, przy którym najwięcej czasu zabiera przygotowywanie składników,
potem wszystko dzieje się bardzo szybko i należy
mieć talerze w pogotowiu. Bardzo to lubię: intensywnie przyprawione, wyraźne, chrupiące, gorące, soczyste. Ekspresowe, bardzo letnie.Składniki (na 2-3 porcje):2
piersi kurczakamarynata :2 ząbki drobno posiekanego
czosnkupół łyżeczki
imbiru (startego świeżego bądź posiekanego – z zalewy)2 łyżki półwytrawnej
sherry1 łyżeczka
oleju sezamowego2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
przyprawy „5 smaków”1 mała
cebula1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejszklanka
wywaru drobiowegogarść
młodej, cienkiej
fasolki szparagowej1 mała lub pół średniej
cukiniiduża garść
młodej, drobno posiekanej
kapusty1-2 łyżki
olejudymka bądź
szczypiorekSkładniki marynaty połączyć w dużej misce.
Mięso pokroić w kawałki „na jeden kęs”, wymieszać z marynatą, odstawić.
Cukinię pozbawić gniazd nasiennych, posiekać w małe, cienkie paseczki,
cebulę w piórka.Łyżeczkę
mąki ziemniaczanej wymieszać z zimnym
wywarem.Rozgrzać woka lub patelnię; wlać na nią
olej. Przemieszać w misce
mięso z marynatą. Gdy tłuszcz prawie zacznie dymić – wyłożyć
mięso, smażyć ok. 2 minut, ciągle mieszając.Dodać
cebulę, smażyć jeszcze minutę.Przemieszać
wywar z
mąką, wlać do
mięsa, i od razu dokładnie wymieszać. Gdy się zagotuje, dodać
fasolkę. Gotować chwilę, aż
kurczak będzie gotowy.Dodać
cukinię i
kapustę; wymieszać, chwilę podgrzewać -
fasolka,
cukinia i
kapusta powinny być chrupiące, nie miękkie. Doprawić do smaku
sosem sojowym i od razu podawać – z
ryżem lub
makaronem – posypując posiekaną
dymką lub
szczypiorkiem.