Wykonanie
Share the post "
Kurczak z patelni w kremowym sosie z
kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet"Uwielbiam
grzyby, wszystkie bez wyjątkuMoże nie mają większej wartości odżywczej, ale ich smak i aromat rekompensują wszelkie
braki. Niestety nie lubię ich zbierać, jakoś zawsze trafiam twarzą w pajęczynę – okropne! Dlatego zakupiłam w sklepie piękne
kurki, które postanowiłam wykorzystać do szybkiego obiadu w „tygodniu”, z
kurczakiem,
parmezanem, w pysznym i bardzo kremowym sosie z dodatkiem
białego wina. Pycha!Scroll down for recipe in English
Kurczak z patelni w kremowym sosie z
kurkami(4 porcje)Składniki:4
udka z kurczaka, ponacinane
ostrym nożem1/2 szklanki
mąki doprawionej
solą i
pieprzem2 łyżki
oleju roślinnego450 g
kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki1 duży ząbek
czosnku, posiekany3/4 szklanki białego
wytrawnego wina3/4 szklanki
bulionu z kurczaka1 czubata łyżka posiekanego świeżego
tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)1/2 szklanki startego
parmezanu2 łyżki
musztardy Dijon1/2 szklanki
śmietanki 18%Przygotowanie:Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej
olej.Włóż na nią obtoczonego w
mące kurczaka i smaż do zarumienienia, około 5 minut z każdej strony. Wyjmij
kurczaka z patelni i odstaw.Włóż na patelnię
grzyby wraz z
czosnkiem i smaż przez kilka minut, aż
grzyby lekko zmiękną.Następnie wlej
bulion z kurczaka,
wino i wsyp
tymianek, wymieszaj zeskrobując wszelkie przypieczone kawałki
kurczaka z dna patelni. Włóż udka i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut (aż przestanie być surowy). Ponownie wyjmij
kurczaka z patelni.Teraz wlej
śmietankę,
parmezan,
musztardę Dijon,
sól i
pieprz do smaku. Wymieszać i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, po czym włóż ponownie
kurczaka ponownie do patelni. Podgrzej całość i podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:4 chicken legs, scored1/2 cup
flour seasoned with salt and pepper2 tablespoons vegetable oil450 g chanterelles, bigger sliced in half1 large clove garlic, chopped3/4 cup white
wine3/4 cup chicken stock1 heaping tablespoon chopped fresh thyme (or 2 teaspoons dry)1/2 cup
Parmesan cheese2 tablespoons Dijon
mustard1/2 cup creamPreparation:In a large skillet, heat oil on medium high heat.Dredge chicken in seasoned
flour and sauté until golden brown, about 5 minutes on each
side. Remove from pan and set aside.Add mushrooms and garlic to pan, saute for a few minutes until mushrooms are slightly limp.Next add chicken stock, white
wine and thyme – scraping up all the bits in the bottom of the pan, add chicken back to pan and simmer for about 15-20 minutes (until cooked through). Remove chicken from pan.Add cream,
Parmesan, dijon and salt and pepper to taste. Stir and cook until sauce is thick and add chicken back to pan to reheat and
serve.Enjoy!

Share the post "
Kurczak z patelni w kremowym sosie z
kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet"



