Wykonanie
Dziś postanowiłem zrobić na obiad coś w hiszpańskim stylu po hiszpańsku
kurczak smażony na
oleju czosnkowym to pollo al ajillo. Tradycyjnie dodaje się do niego
białego wina, jednak ja dodałem czerwonego uzyskując ciekawy smak. Najlepiej podawać tego
kurczaka z
bagietką, którą można zamaczać w
czosnkowo - winnym sosie.Do dania potrzebujesz:- 4
udek kurczaka- 5 ząbków
czosnku-
oleju do smażenia
- szklanki
wina-
soli,
pieprzu,
słodkiej paprykiUdka umyj i osusz, natrzyj je
przyprawami i odstaw na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie przygotuj
olej czosnkowy: wlej na patelnię tyle
oleju, by pokrył całe dno, obierz
czosnek i wrzuć całe ząbki na patelnię.
Cały czas mieszając zarumień go lekko, lecz nie może zrobić się brązowy - wtedy
olej stanie się gorzki, powinno to trwać do 2 minut. Wyłów ząbki
czosnku z
oleju i odłóż je na talerzyk, na patelni umieść
kurczaka i smaż go do zrumienienia z obu stron. Gdy będzie już brązowy wlej do patelni szklankę
wina i wrzuć
czosnek z talerzyka. Teraz pozwól kurczakowi podgotować się, na małym ogniu, w sosie przez minimum 10 minut. Następnie wyłów
czosnek a sos, jeśli nie zgęstniał zagęść 1/3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej. Pamiętaj, że nie można jej wsypać wprost n sos, bo zrobią się grudki, trzeba połączyć ją w naczyniu z niewielką ilością sosu, dokładnie wymieszać i dopiero wlać na patelnię.Smacznego!!!