Wykonanie
Share the post "Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian
pork tenderloin paprikash"Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z
kurczakiem. Soczyste kawałki
mięsa w pysznym
śmietankowo-
pomidorowym sosie z
papryką, podane z
makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!Przepis znalazłam tutaj .

Scroll down for recipe in EnglishWęgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową(4 porcje)Składniki:170 g ulubionego
makaronu500 g
polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
sól i
pieprz5 łyżeczek
oliwy z oliwek lub innego
oleju roślinnego1 duża
cebula, pokrojona w kostkę1
papryka, pokrojona w kostkę2-3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki
mąki2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka posiekanych listków świeżego
tymianku1 łyżeczka
pikantnej papryki w proszku1/2 szklanki białego
wytrawnego wina1 szklanka
bulionu drobiowego1 łyżka
octu jabłkowego3 łyżki
śmietany 18%Przygotowanie:Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Dopraw
mięso z każdej strony
solą i
pieprzem.Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżeczki
oleju, włóż
mięso wieprzowe i obsmaż przez ok 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Wyjmij
mięso z patelni.Zmniejsz ogień do średniego, dodaj resztę
oleju i włóż
cebulę,
paprykę i
czosnek. Dopraw
solą i
pieprzem i podsmaż przez kilka minut do miękkości.Dodaj
mąkę,
koncentrat pomidorowy,
tymianek i
paprykę w proszku, podsmaż przez 30 sekund. Wlej
wino i gotuj je przez minutę zdrapując wszystko z dna patelni, po czym wlej
ocet i
bulion i doprowadź do wrzenia.Teraz dodaj
wieprzowinę, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut lub do miękkości
mięsa. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj
śmietanę. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z
makaronem.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:170 g uncooked egg pasta500 g
pork tenderloin, trimmed and cut into 2 cm piecessalt and pepper5 teaspoons
olive oil or vegetable oil1 big onion, chopped1 bell pepper, chopped2-3 cloves od garlic, minced2 tablespoons all-purpose
flour2 tablespoons tomato paste1 teaspoon chopped fresh thyme1 teaspoon hot
paprika1/2 cup dry white
wine1 cup chicken stock1 tablespoon cider vinegar3 tablespoons sour creamPreparation:Cook pasta according to package directions, drain and set aside. Sprinkle
pork with salt and pepper.Heat a large skillet over medium-high heat., add 2 teaspoons oil, next add
pork and cook 4 minutes, browning on all sides. Remove
pork from pan.Reduce heat to medium, add remaining oil to pan, along with onion, bell pepper, garlic. Season with salt and pepper and saute until vegetables are tender.Add
flour, tomato paste, thyme and
paprika and saute 30 seconds. Add
wine, cook 1 minute, scraping pan to loosen browned bits, add stock and vinegar, and bring to a boil.Add
pork, reduce heat, and simmer 5 minutes or until
pork is tender. Remove pan from heat and stir in sour cream.
Serve over pasta.Enjoy!

Share the post "Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian
pork tenderloin paprikash"



