Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis na bardzo
grzybową zupę krem ze
śmietanką i odrobiną
koniaku, który dodaje jej wyrazistości. Ja użyłam
grzybów leśnych, jednak można zastąpić je
pieczarkami (najlepiej brązowymi), a sam proces przygotowania tej potrawy jest szybki i nieskomplikowany. Polecam!Scroll down for EnglishKremowa zupa grzybowa(4-5 porcji)Składniki:6 szklanek
bulionu drobiowego50 g
suszonych prawdziwków4 łyżki
masła5 łyżki posiekanych
szalotek lub 1 średnia
cebula650 g
pieczarek lub mieszanki
grzybów leśnych, wyszczotkowanych i pokrojonych w grubą kostkę1/4 szklanki
koniaku (opcjonalnie)2 łyżki
mąki1/2 szklanki
śmietanki 30%sól i świeżo zmielony
pieprz do smaku
rozmaryn do dekoracji (opcjonalnie)Przygotowanie:W małym rondelku na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia 2 szklanki
bulionu. Włóż
suszone prawdziwki, zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut. Po tym czasie wyjmij
grzyby z
bulionu (łyżką durszlakową), przełóż na deskę do krojenia i grubo posiekaj.W większym rondlu, na średnim ogniu rozgrzej
masło, wrzuć
szalotki i podsmaż do zeszklenia, ok. 5 minut. Dodaj
prawdziwki i
pieczarki, następnie smaż mieszając, aż większość płynu odparuje, 5 do 7 minut. Wlej
koniak i gotuj aż prawie całkowicie odparuje, około 2 minut, po czym posyp
grzyby mąką i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej
bulion, w którym moczyły się
grzyby i pozostałe 4 szklanki, zmniejsz ogień do minimum i gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez około 30 minut.Po tym czasie, przelej zupę do blendera i zmiksuj zupę na gładki krem. Przelej zupę ponownie do rondla, wmieszaj
śmietankę i dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Przełóż zupę do docelowych miseczek, udekoruj
rozmarynem i podawaj.Smacznego!

English versionCreamy mushroom soup(4-5 servings)Ingredients:6 cups chicken stock50 g dried porcini mushrooms4 tbs unsalted butter5 tbs minced shallot, or 1 medium onion650 g white button mushrooms/wild mushrooms, brushed clean and coarsely chopped1/4 cup cognac (optional)2 tbs all-purpose
flour1/2 cup heavy creamsalt and freshly ground pepper, to tasterosemary leaves for garnish (optional)Preparation:In a small saucepan over medium-high heat, warm 2 cups of the stock. Add the porcini, remove from the heat and let stand for about 20 minutes. Using a slotted spoon, transfer the chanterelle or the porcini to a cutting board and coarsely chop.In a stockpot over medium heat, melt the butter. Add the shallot and sauté until soft, about 5 minutes. Add the porcini and button mushrooms and cook, stirring, until
most of the liquid has evaporated, 5 to 7 minutes. Add the cognac and cook until the liquid has evaporated, about 2 minutes. Sprinkle with the
flour and stir to coat. Stir in the mushroom soaking liquid and the remaining 4 cups stock. Reduce the heat to low and simmer, stirring occasionally, for about 30 minutes.Working in batches, puree the soup in a blender until smooth, then return the soup to the pot. Stir in the 1/2 cup cream and season with salt and pepper. Ladle the soup into warmed bowls. Garnish with rosemary leaves and
serve.Enjoy!

Share the post "Kremowa zupa grzybowa/Creamy mushroom soup"



