Wykonanie
Plastry
polędwiczki duszone w delikatnym sosie
śmietanowym, z wyrazistym w smaku
rozmarynem oraz
pieczarkami.Tak przygotowane
mięso świetnie smakuje podane z
ryżem lub puree ziemniaczanym.

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( ok. 600g.)
sól,
pieprzmąka pszenna do panierowania
smalec do smażenia500g.
pieczarek1
cebula400 ml
śmietanki 30%2 gałązki
rozmarynu2 łyżki
masła klarowanego
sól,
pieprz2 łyżki
soku z cytryny Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek, pokroić w plastry.Każdy plaster lekko rozbić dłońmi, oprószyć
solą i
pieprzem.Obtoczyć w
mące, smażyć na rumiano z obu stron.
Mięso zdjąć z patelni.Obraną
cebulę pokroić w piórka,
pieczarki w plasterki.Na rozgrzanym
maśle klarowanym zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki.Dusić do odparowania płynu.Do
pieczarek dodać plastry
polędwiczki, wlać słodką
śmietankę.Gałązki
rozmarynu obrać z igiełek, dodać na patelnię.Dusić do zgęstnięcia sosu.W
między czasie doprawić
solą i
pieprzem.


Smacznego