ßßß
Cookit - przepis na Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym
Składniki
Cebula
Koper
Mąka pszenna
Pieczarki
Pieprz
Smalec
Sól
Śmietana kremówka
Wieprzowina - łopatka
Mięso
Mięso mielone
Wykonanie
Mięciutkie pulpety wieprzowe w
sosie pieczarkowym
z
koprem
i słodką
śmietanką
. Świetnie smakują podane z
ziemniakami
i mizerią
Składniki: Pulpety:1 kg.
łopatki wieprzowej
sól
,
pieprz
mąka pszenna
smalec
do smażeniaSos:2
cebule
500g.
pieczarek
1 duży pęczek
kopru
600 ml rosołu lub
bulionu
( użyłam rosołu drobiowo- wołowego)
sól
,
pieprz
200 ml słodkiej
śmietanki 30%
1 łyżka
mąki pszennej
Przygotowanie: Pulpety:
Mięso
zmielić w maszynce do
mielenia mięsa
.Doprawić
solą
i
pieprzem
.Z
mięsa
formować małe pulpety, obtaczać w
mące pszennej
.Pulpety smażyć na rozgrzanym
smalcu
na rumiano.Sos: Obrane
pieczarki
pokroić w plastry,
cebulę
w kostkę.W oddzielnej głębokiej patelni rozgrzać
masło
klarowane, zeszklić
cebulę
, dodać
pieczarki
.Dusić do odparowania płynu.Do warzyw wlać rosół/
bulion
a po chwili dodać pulpety oraz drobno posiekany
koper
.Gotować na wolnym gazie przez kolejne 15 min.W
między
czasie doprawić
solą
i
pieprzem
.
Mąkę pszenną
połączyć z paroma łyżkami sosu, przelać do garnka, wymieszać.
Smacznego
Źródło:
http://www.szczyptachili.pl/pulpety-w-sosie-pieczarkowo-koperkowym
Przepisy powiązane
Polędwiczka w sosie pieczarkowym z rozmarynem
Szybkie kotlety w sosie pieczarkowym z szybkowaru.
Bitki wieprzowe w aromatycznym sosie cebulowo-marchewkowym. Pasują za równo do ziemniaków , kaszy czy też pieczywa.
Polędwiczki z dzika z pieczarkami
Krem pieczarkowy
Składniki powiązane (0)