Wykonanie
Najlepsze! :D Nie ma lepszego smaku uszek nad tych, wykonanych z
suszonych grzybów. Wielokrotnie próbowałam różnych przepisów, w różnych domach, sami w rodzinie też czasem urozmaicaliśmy nasz przepis, ale i tak zawsze powracamy do tego jedynego. Farsz to tylko i wyłącznie
suszone grzyby i podsmażona na
oleju z dodatkiem
masła,
cebula, stąd nazwa, wykwintne. Pozwalamy sobie na nie raz do roku i zawsze z niecierpliwością czekamy na ten pierwszy talerz barszczu z uszkami na początku kolacji. Takie uszka przygotowywała moja babcia, a
potem mama, a teraz sama praktykuje ten przepis. Takie smakują mi najbardziej. Polecam wypróbować. Z poniższych proporcji wyjdzie ich całkiem sporo, bo od 130-150 sztuk. Taka porcja zadowoli nawet bardzo liczne, rodzinne spotkania. :)Składniki:Farsz:200 g
suszonych prawdziwków2 duże
cebule3 łyżki
oleju2 łyżki
masła klarowanego
pieprz,
sólCiasto:800 g
mąki400 ml wrzątku2 łyżki
oleju45 g
masłaspora szczypta
soliPrzygotowanie:Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Grzyby suszone opłukać na sitku. Wrzucić do
wody i zagotować. Gotować przez 2-3 minuty, następnie wyłowić je na sitko (nie przelewać przez sitko, ewentualny piasek powinien zostać na dnie garnka) i ponownie przepłukać pod bieżącą
wodą. Wrzucić ponownie do garnka z czystą
wodą (tak by
grzyby były przykryte), zagotować i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Odcedzić (
wywar można pozostawić na zupę :)).
Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać
olej z
masłem. Podsmażyć na tym
cebulkę, aż będzie lekko zrumieniona (jeśli konieczne dodać jeszcze łyżkę-dwie
masła,
cebula lubi chłonąć tłuszcz). Dodać
grzyby i smażyć przez 15-20 minut. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić w maszynce do mielenia wraz z
cebulą. Zmielone wrzucić na patelnię, przesmażyć jeszcze kilka minut. Doprawić
solą i
pieprzem. Ostudzić.Przygotować ciasto. W dużej misce połączyć składniki łyżką, a następnie zagniatać ciasto na stolnicy przez kilka minut, aż będzie jednolite i plastyczne. Odstawić na pięć minut. Wałkować na grubość 2-3 milimetrów i wykrawać kółka kieliszkiem do
likieru lub małą wykrawaczką. Do wnętrza nakładać farsz. Sklejać jak pierogi, a następnie oba rogi łączyć ze sobą.Wrzucać na osolony, gotujący się wrzątek (taki jak na
makaron). Gotować aż do momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię. Wyławiać i wkropić
olejem by do siebie nie przywierały. Można je mrozić. Podawać z czystym barszczem.