Wykonanie
Share the post "Kotlety wieprzowe w glazurze
miodowo-pomarańczowej/Pork
chops with orange and honey glaze"Dziś przedstawiam niezwykle proste i szybkie, jednak bardzo smaczne danie obiadowe. Piękne kotlety ze
schabu z kością, najpierw marynowane w miodzie i pomarańczach a następnie grillowane w glazurze w piekarniku. Ja podałam je z
makaronem i
fasolką. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishKotlety wieprzowe w glazurze
miodowo-pomarańczowej(4 porcje)Składniki:starta skórka i wyciśnięty sok z 1
pomarańczy1/4 szklanki
octu z
białego wina1/2 szklanki
miodu4 kotlety
schabowe z kością o grubości około 2 cm
sól i
pieprz5 gałązek
rozmarynu1
pomarańcza pokrojona wzdłuż na 8 częściPrzygotowanie:W miseczce wymieszaj skórkę i sok z
pomarańczy wraz z
octem i
miodem, po czym dopraw
solą i
pieprzem. Umieść umyte i osuszone papierowymi ręcznikami kotlety wraz z
rozmarynem i kawałkami
pomarańczy w płytkim naczyniu lub torebce foliowej i zalej przygotowaną marynatą. Całość wymieszaj tak, by kotlety były nią przykryte i odstaw
mięso do zamarynowania na minimum 2 godziny.Włącz piekarnik na najwyższą moc i ustaw funkcję grilla. Wyłóż blaszkę do pieczenia folią aluminiową (matową stroną do góry) i połóż na niej ruszt. Wyjmij kotlety z marynaty i oczyść z
ziół. Następnie połóż je na ruszcie, dopraw porządnie
solą i
pieprzem po czym obłóż
pomarańczami z marynaty. Samą marynatę przelej do małego rondelka i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zgęstnieje.Włóż kotlety do piekarnika na środkową półkę i podpiekaj przez 4 minuty, po czym przewróć je na druga stronę, wysmaruj zredukowaną marynata i podpiekaj kolejne 5-7 minut, aż kotlety będą ładnie zarumienione i przestaną być różowe w środku. Wyjmij je z piekarnika, posmaruj po raz kolejny marynatą i pozwól im odpocząć przez co najmniej 3 minuty przed podaniem. Podawaj z podpieczonymi
pomarańczami i resztą marynaty do polania na talerzu.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:1 orange, zested and juiced1/4 cup white
wine vinegar1/2 cup honey4
bone-in
pork chops, about 2 cm thicksalt and pepper5 fresh rosemary sprigs1 orange, cut into 8 wedgesPreparation:In a bowl, mix together the orange zest, juice, vinegar, and honey. Season with salt and pepper. Place
pork chops, rosemary sprigs, and orange wedges into a shallow dish or plastic bag with the marinade, tossing to coat. Refrigerate at least 2 hours.Place a
wire rack on a foil-lined baking sheet. Turn on broiler. Remove
pork, orange wedges, and rosemary from marinade. Transfer the
pork and oranges to the
wire rack and season with salt and pepper. Transfer the marinade to a small saucepan. Simmer over medium heat until reduced, about 5 minutes.Broil
pork and oranges 4 minutes, then flip, brush with reduced marinade. Broil another 5-7 minutes until
chops are caramelized and charred and
pork is cooked. Brush with
more marinade and allow the
pork to rest at least 3 minutes before serving.
Serve with charred oranges and rosemary and remaining marinade on the
side.Enjoy!
Share the post "Kotlety wieprzowe w glazurze
miodowo-pomarańczowej/Pork
chops with orange and honey glaze"