ßßß Cookit - przepis na Schabowy w pomarańczach

Schabowy w pomarańczach

nazwa

Wykonanie

Połączenie jak najbardziej trafne, lecz z pewnością nie dla każdego. Trzeba po prostu lubić owocowo-mięsne kombinacje. Eksperymentowanie z tym daniem nie jest trudne, nie wymaga żadnych szczególnie wyszukanych, czy też trudno dostępnych składników. Dlatego polecam szczególnie teraz, kiedy pomarańcze są tak tanie!
Przepis pochodzi ze strony polki.pl, a danie uznałabym za bardzo smaczne, gdybym nie użyła tylu goździków, ile było podane, tj.4-5. Według mnie wystarczyłby jeden lub dwa i całość byłaby znacznie delikatniejsza.
Potrzebne nam dzisiaj składniki to :
4 ładne schabowe (nie za cienkie)
½ szklanki soku z pomarańczy (czyli w zależności od ich wielkości, jakieś 1,5-2 sztuki)
2 pomarańcze
1/3 szklanki białego wina półwytrawnego
około 4-5 goździków (a w zasadzie to lepiej 2 dla tych, co nie przepadają za ich intensywnym aromatem)
około 4-5 łyżek oleju/oliwy do smażenia
odrobina mąki kukurydzianej do panierowania
sól i pieprz do smaku (pieprz najlepiej świeżo mielony)
Krok 1:
Myjemy kotlety schabowe. Następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem, solimy i pierzymy do smaku z obu stron. Odstawiamy.
Krok 2 :
Wyciskamy sok z pomarańczy – dobre ½ szklanki. Kolejną pomarańczę bardzo dokładnie myjemy i obieramy. Jej skórkę kroimy cieniutkie paseczki. Z kolejnej wykorzystujemy miąższ – wycinamy „fileciki”.
Krok 3 :
Kotlety panierujemy w mące kukurydzianej i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeżeli masz bardzo dużą patelnię, wszystkie kolejne czynności możesz wykonywać na niej. Jeżeli nie, to obsmażone kotlety przełóż do niezbyt dużego garnka.
Krok 4 :
Do kotletów wlewamy sok z pomarańczy i wino oraz dorzucamy goździki i skórkę z pomarańczy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut. Następnie dokładamy pomarańczowe „fileciki”, czyli miąższ i dusimy na małym ogniu jeszcze przez dodatkowe 10-15 minut.
Gotowe
reklama
Źródło:http://bettycook.pl/2014/01/schabowy-pomaranczach