Wykonanie
Share the post "
Śledzie w miodowej
cebuli / Herring with honeyed onion"W szale przedświątecznego gotowania odkryłam w lodówce paczkę
śledzi w oleju. Szkoda byłoby gdyby się zmarnowały, więc wyszukałam w internecie przepis na ich szybkie przygotowanie. Traf chciał, że trafiłam tutaj i jakoś ta miodowa
cebula do mnie przemówiła. Przygotowałam w kilka chwil, wsadziłam do słoika i o nich zapomniałam. Po wyjęciu następnego dnia okazało się, że są przepyszne! Były tak smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu, że postanowiłam wrzucić je też na bloga. Świetnie sprawdziły się na świątecznym
stole, ale będą też doskonałe na każdą imprezę. Przeglądając moje zasoby odkryłam, że nie umieściłam tego przepisu na blogu, więc dzielę się nim teraz bo warto, polecam gorąco!Scroll down for recipe in English
(6-8 porcji)Składniki:6 mięsistych
filetów śledziowych z
oleju, pokrojonych na 2 cm kawałki4 duże
cebule, pokrojone w plasterki2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
miodu2 łyżki
octu z
białego wina1/2 szklanki
oleju roślinnegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Rozgrzej 2 łyżki
oleju na dużej patelni, włóż
cebulę i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia.Następnie dodaj resztę
oleju,
koncentrat pomidorowy,
miód i
ocet, dopraw
solą i
pieprzem do smaku i podgrzej jeszcze przez 2-3 minuty. Odstaw do przestygnięcia.Do przestygniętej
cebuli wmieszaj filety, przełóż do słoika i odstaw na noc do lodówki.Smacznego!
English versionHerring with honeyed onion(6-8 servings)Ingredients:6 herring fillets, cut into 2 cm pieces4 large onions, sliced2 tablespoons tomato paste2 tablespoons honey2 tablespoons white
wine vinegar1/2 cup vegetable oilsalt and pepper to tastePreparation:Heat 2 tablespoons of oil in a large pan, add onion and cook over medium heat until translucent.Add oil, tomato paste, honey and vinegar, season with salt and pepper to taste and cook for 2-3 minutes. Set aside to cool.Mix in herring, transfer to a jar and palce in the refrigerator, preferably overnigt.Enjoy!
Share the post "
Śledzie w miodowej
cebuli / Herring with honeyed onion"